Prvi protest protiv nove grčke vlade

Nekoliko desetina demonstranata razbilo je četiri izloga, uništilo dve autobuske stanice i zapalilo ili oštetilo nekoliko automobila tokom antivladinih demosntracija koje su u centru Atine ogranizovale ekstremna levica i anarhističke grupe.

.

Niko nije priveden zbog vandalizma tokom noći između četvrtka i petka u atinskoj četvrti Eksarhija, gde su takvi prizori postali uobičajeni, navodi AP.

Demonstranti u Grčkoj su se sukobili sa policijom na prvim antivladinim demonstracijama od kada je levičarska partija Siriza došla na vlast pre mesec dana.

Oko 450 ljudi izašlo je na ulice Atine da bi izrazili protest protiv novoizabrane levičarsko-desničarske koalicije vlade premijera Aleksisa Ciprasa, koja je je prošle nedelje sa partnerima iz EU postigla dogovor o produženju finansijske pomoći Atini za još četiri meseca, javljaju mediji.

Taj sporazum je naišao na neslaganje i unutar Ciprasove stranke, a deo ekstremne levice optužuje vladu da je pogazila predizborna obećanja.

Posle protestnog marša, oko 50 aktivista u duksericama sa kapuljačama gađalo je policiju Molotovljevim koktelima i kamenicama u atinskoj četvrti Eksarhija.

U sukobima je razbijeno ili oštećeno i nekoliko izloga i autobuskih stanica.

Cipras je inače, juče, posle maratonskog sastanka sa poslanicima svoje partije Siriza dobio podršku u vezi sa sporazumom sa Evrogrupom.
"Rezultat sporazuma će zavisiti i biće procenjivan u odnosu na način na koji radimo kao vlada. Brzo pokrećemo rad vlade i upravljamo na osnovu mandata naroda. Sačekaćemo da vidimo proces u stranim parlamentima i onda ćemo u naredna dva do tri dana formulisati politički predlog", rekao je Cipras na kraju sastanka.

Levičarska vlada je izabrana 25. februara zbog obećanja da će ostvariti otpisivanje državnog duga i staviti tačku na stroge mere štednje zbog kojih je svaki četvrti Grk ostao bez posla.

Nemački parlament je danas velikom većinom glasao za odobrenje četvoromesečnog produženja programa finansijske pomoći Grčkoj.

Nemački zakonodavci su sa 542 glasa od 631, glasali za produženje programa, nakon što je ministar finansija Volfgang Šojble apelovao na evropsko jedinstvo, podsećajući zakonodavce Bundestaga da se ne radi o izdvajanju novog novca za Grčku, već o dodatnom vremenu za Atinu da ispuni svoje obaveze, prenosi agencija AP.
Glasanje u nemačkom parlamentu bila je poslednja velika prepreka koju je trebalo preskočiti za konačno odobrenje četvoromesečnog programa finansijske pomoći za Grčku.

Šojble je ranije danas, naime na sednici Bundestaga podvukao da u slučaju Grčke nije reč o novoj pomoći, već o dodatnom vremenu i apelovao na evropsko jedinstvo.

"Ne radi se o novoj pomoći, niti o bilo kakvim promenama, već o dodatnom vremenu da bi se taj program uspešno okončao", rekao je Šojble pred poslanicima Bundestaga, objašnjavajući zašto bi trebalo da glasaju za četvoromesečni produžetak pomoći koji, sudeći prema anketama, većina Nemaca odbija.

Grčka, poručio je još nije nikoga nije našla ko bi joj pozajmio novac, „pošto joj se ne veruje“.
„Dakle, mi smo rekli, mi ćemo pomoći Grčkoj", rekao je Šojble i dodao da to nije "komplikovana stvar" i da čovek mora samo da shvati sadržaj - a to je da se Grčka dovede u stanje da njeno finansijsko tržište ponovo stekne poverenje.

Šojble je apelovao na evropsko jedinstvo.
"Mi u Evropi smo jedna zajednica", rekao je Šojble i, kako prenose mediji, ukazao da su tu Nemci više od svih ostalih za zajedništvo.

Jedna dobra budućnost moguća je, poručio, i to, kako je dodao "samo ako se mi u Evropi budemo mogli osloniti jedni na druge", a zbog ovih reči dobio je aplauz ne samo iz vladajućih, nego i iz redova opozicione partije Zeleni.

Za podršku, odnosno, produžetak finansijskog programa pomoći, izjasnio se i nemački predsednik Joahim Gauk i pozdravio što se u Bundestagu ocrtava jasna većina za podršku.
U "štih probi" je, naime, svega 22 od 311 poslanika demohrišćana bilo protiv ove pomoći.
"Parlament je spreman za odgovornost i celu stvar uzima sa velikom ozbiljnošću", rekao je Gauk.

Gregor Gizi iz opozicione Levice rekao je da su kancelar Angela Merkel i Šojble, zbog svoje politike, suodgovorni za izborni uspeh Sirize u Grčkoj i iz izbornog uspeha grčke levice, ukazao i na izglede nemačkih levičara.
"Pogledajte samo šta jedna levičarska vlada može da uradi", rekao je Gizi i dodao da će u Nemačkoj, još potrajati do uspeha levičara.

Iz redova vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD) naglašena je spremnost da danas glasaju za produžetak paketa pomoći Grčkoj.
"Svakome mora biti jasno da bi najskuplje rešenje sada bilo da Grčka napusti evro-zonu", rekao je Karsten Šnajder iz SPD, zadužen za pitanje budžeta.

Izvor: Tanjug