Pokrenut projekat za zapošljavanje mladih u Srbiji

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetili su danas kompaniju "Er Srbija" i tom prilikom najavili projekat čiji je cilj povećanje mogućnosti zapošljavanja mladih i stvaranje uslova za ostanak i rad u zemlji.

.

Vulin je tom prilikom saopštio da od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji 26,6 odsto čine mladi, od kojih 14,7 odsto ima završen fakultet, i da bi im trebalo omogućiti uslove da posao nađu u svojoj zemlji, a ne da odlaze u inostranstvo.

Vulin je kazao da je "Er Srbija" priča o uspehu i da primer koji daje ta kompanija bi trebalo da postane praksa u srpskoj privredi.

On je kazao da je u toj kompaniji 700 mladih ljudi prošle godine dobilo šansu da radi.
"Zato smo krenli od Er Srbije kao nečeg što je najmlađe, ali najuspešnije i što treba da posluži kao primer drugima", kazao je Vulin.

On je naveo podatke NSZ prema kojima je zaključno sa januarom ove godine na evidenciji te službe bilo 753. 949 nezaposlenih, a od tog broja 26,6 su mladi ljudi, tačnije mlađi od 30 godina.

Najveći broj, odnosno 50,8 odsto njih ima završenu srednju, 17 odsto osnovnu školu ili je bez kvalifikacija, 7, 6 odsto građana ima strukovnu školu ili višu skolu, a nalazi se na evidenciji te službe.

Oko 14,7 nezaposlenih čine mladi koji imaju završen fakultet, rekao je ministar i dodao da je prošle godine sa evidencije zaposleno 238.000 građana od kojih su 92.000 mlađi od 30 godina.

Ministar Udovičić ukazao je na podatak da četvrtinu od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji čine mladi uzrasta od 21 do 29 godina, kao i da Srbiju na godišnjem nivou napusti jedan manji grad.

"Iako je tendencija odlaska mladih iz Srbije opala ona se i dalje dešava, a želja je da nađemo pravi način da sprečimo da mladi odlaze iz zemlje", poručio je Udovičić.

Kako je rečeno prilikom posete "Er Srbiji", u okviru projekta će se kroz istraživanje i razgovor sa vodećim kompanijama u Srbiji utvrditi problemi i osmisliti metode za smanjenje nezaposlenosti mladih što je jedan od osnovnih ciljeva Vlade Srbije.

Er Srbija" je prva kompanija sa čijim se rukovodstvom razgovaralo, a u narednom periodu to će se učiniti i sa predstavnicima nekih drugih kompanija, naveo je ministar Udovičić.

Projekat je pokrenulo Ministarstvo omladine i sporta uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnika mladih iz saveza nevladinih organizacija KOMS (Krovna organizacija mladih Srbije) i NAPOR (Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada).

Izvor: Tanjug