Podržana inicijativa da Narodni muzej promeni naziv

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je danas da je Ministarstvo kulture podržalo inicijativu da Narodni muzej u Beogradu promeni naziv u Narodni muzej Srbije.

.

On je to najavio obilazeći tri izložbe u toj instituciji čije skidanje počinje danas i simbolično je otkačio sliku Pita Mondrijana "Kompozicija II".

Zdanje na Trgu Republike od danas će biti zatvoreno zbog sanacije, pa u njemu u narednom periodu neće biti organizovane izložbe, već će Narodni muzej svoja dela predstavljati u srodnim institucijama.

Narodni muzej će biti saniran i sa novom stalnom postavkom biti otvoren 10. maja 2016. godine.

Direktorka te institucije Bojana Borić Brešsković napomenula je da će svoj dan, 171. godišnjicu ta kuća 10. maja obeležiti u srodnoj instituciji, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Tasovac je to naveo kao dobar primer jačanja institucija i međuinstitucijalne saradnje, što je jedan od glavnih ciljeva Ministarstva kulture.

On je podsetio da je nedavno održana zajednička sednica Vlada Srbije i Slovenije, da je tada razgovarao sa ministarkom kulture te zemlje Julijanom Bizjak Mlakar da se zbirka Slovenačke umetnosti iz beogradskog muzeja predstavi publici u toj zemlji, kao i da je lako podržavati institucije kada dobro rade svoj posao.

U Narodnom muzeju u Beogradu ministar je obišao postavke: "Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II", "Kroz lice muzeja" i "Sava Sandić".

Nakon beogradskog Muzeja, ministar ide u posetu Zrenjaninu gde će otvoriti izložbu u Savremenoj galeriji "Nove akvizicije".

Na toj postavci biće predstavljeni radovi devetoro umetnika koji su ušli u zbirku zahvaljujući konkursu Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti kojim je Savremenoj galeriji Zrenjanin odobren otkup u iznosu od 1.493.500 dinara.

Taj konkurs za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti, nastalih u proteklih pet godina, raspisan je 2014. godine prvi put posle 13 godina.

Narodni muzej je zatvoren za javnost od 1. juna 2003. godine, međutim to ne znači da ta institucija nije aktivna, već da nema stalnu postavku.

Muzej je osnovan ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića, 10. maja 1844. godine, kao Muzeum serbski, koji je na jednom mestu trebalo da sabere starine i da ih za potomstvo sačuva.

Organizovan u prvim decenijama svog rada i kao ustanova zaštite i kao naučna, istraživačka ustanova, koja je konstituisala nacionalni identitet i bila presudan akter u razvoju zaštite baštine, Narodni muzej je ubrzo prerastao u zvaničnog reprezenta države i društva, svedočeći i o mogućoj snazi kulture i muzeja u Srbiji.

Poslednjih decenija, bogata izložbena i izdavačka delatnost, kao i raznovrsni programi za publiku, u kojima nove tehnologije imaju posebno mesto, potvrdili su da je Narodni muzej važan centar komunikacije i izvor saznanja, otvoren, dinamičan i pristupačan muzej.

Izvor: Tanjug