Srbiju ne očekuju poplave

Direktor Republičkog hidrometerološkog zavoda Srbije (RHMZS) Jugoslav Nikolić izjavio je danas da se u narednim nedeljama ne očekuju velike padavine koje bi mogle izazovu poplave u Srbiji.

.

Na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije, Nikolić je objasnio da će narednih dana padati kiša, ali da ne očekuje izlivanje reka.

On je kazao da očekuje da će u sredu na četvrtak padati 20 milimetara kiše, a za vikend 10 milimetara, što će, uz topljenje snežnog pokrivača na Kopaoniku i planinama, dovesti do porasta vodostaja reka, ali ne i izlivanja.

Povećan vodostaj, prema njegovim rečima, se očekuje u gornjem toku Južne Morave, Mlave, Timoka, i Kolubare.

Povećane padavine, kako je naglasio, očekuju se u Bosni i Hrvatskoj, a naročito u južnog Bugarskoj, Makedoniji, Kipru, alit o neće uticati na Srbiju.

On je kazao da se nedavna pisanja medija odnose na očekujavanja velikih padavina oko Egejskog mora, a da se ti aralmi bez opravdanja preslikavaju na Srbiju.

Nikolić je pozvao medije da ne uznemiravaju javnost prenošenjem netačnih informacija sa sajtova koji nisu zvanični i relevatni.

Blagojević: Poplave sada čekamo daleko spremniji

Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević rekao je danas da Srbija novu kišnu sezonu čeka spremnije nego prošle godine.

"Sada znamo da poplave predstavljaju realnu opasnost i utoliko ih čekamo psiholoski spremniji. U međuvremenu smo radili na sanaciji infrastrukture za zaštitu od poplava, i to je posao koji traje mesecima. Najveći deo kritičnih lokacija je već saniran, a sve ono što nije, biće gotovo u narednih mesec dana", rekao je Blagojević u Trsteniku prilikom obilaska saniranih škola.

On kaže da ćemo kišnu sezonu dočekati sa objektima u Srbjii koji će biti vraćeni u pređašnje stanje i daleko jači i stabilniji nego što su bili pre majskih poplava.

"Puno je bilo nemara prema objektima za zaštitu od poplava. Gazili smo preko njih, potkopavali ih, uzimali odatle zemlju, kamen i šljunak. Sada ih vraćanjem u prvobitno stanje činimo jačim", rekao je Blagojević, navodeći kao primer reku Bjelicu u Lučanima koja nakon čišćenja kanala, više nije plavila domaćinstva.

Blagojević kaže da sada počinje realizacija projekta unapređenja zaštite od poplava, izgradnja novih objekata za koje projekti postoje i koji skoro deceniju nisu bili u vrhu prioriteta, a za njih je obezbeđeno finansiranje iz raznih projekata.

Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, još jednom je ponovio da su na godišnjicu poplava najvažniji objekti u Srbiji sanirani.

Izvor: Tanjug