Grčka danas dostavlja plan mera štednje, uslov dalje pomoći

Vlada Grčke, u skladu s dogovorom ministara finansija Grčke i evrozone, do večeras Briselu treba da podnese plan mera štednje, koji će joj ukoliko bude pozitivno ocenjenen, omogućiti četvoromesečno produženje finansijske pomoći.

.

Sutra će grčki program reformi oceniti predstavnici "institucija", odnosno nekadašnje "trojke" koju čine Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond.

Grčkoj je odobreno četvoromesečno produženje finansijske pomoći za otplatu javnog duga do kraja aprila, pod istim uslovima koji su važili do sada, što podrazumeva strukturne reforme i mere štednje.
"Grčka se obavezala da će sprovesti širok proces restruktuiranja i na vreme izmirivati sve obaveze prema kreditorima", kazao je novinarima, nakon sastanka u Briselu u petak, predsednik evrozone Jerun Dajselblum.

Grci su tokom vikenda imali pune ruke posla jer danas treba da dostave Briselu plan reformi koje će, ukoliko budu pozitivno ocenjene, omogućiti da se do kraja aprila izvrši revizija važećeg programa i naprave korekcije.
"Institucije (nekadašnja "trojka") će u utorak oceniti da li je plan grčke vlade dobra startna osnova za reviziju u aprilu", rekla je u petak direktorka MMF-a Kristin Lagard

Nemački parlament će verovatno podržati četveromesečno produženje programa pomoći Grčkoj, pod uslovom da zvanična Atina, kao što je i obećala, predstavi paket reformi, izjavio je član vladajuće stranke CDU Folker Kauder.
"Na Grcima je sada da urade svoj domaći zadatak. Nakon toga, Bundestag će moći da izglasa produženje programa pomoći", rekao je on.

Postojeći program finansijske pomoći za otplatu 320 milijardi evra grčkog javnog duga ističe 28. februara, a da sastanak ministara finansija Grčke i evrozone u petak nije uspeo, otvorila bi se mogućnost da Grčka napusti evropsku monetarnu uniju, sa nesagledivim posledicama po zajedničku evropsku valutu.

Izvor: Tanjug