Turska evakuisala vojnike i otomansku grobnicu iz Sirije

Turski vojnici koji su u Siriji čuvali grobnicu Sulejmana Šaha, dede osnivača Otomaskog carstva Osmana I, uspešno su tokom noći evakuisani u Tursku, objavio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu.

.

On je na svom nalogu na Tviteru takođe napisao da će ostaci Osmana I biti premešteni u drugi deo Sirije, koji je stavljen pod kontrolu turske vojske, preneo je Rojters.

Davutoglu je na konferenciji za medije izjavio da Turska od svojih saveznika u međunarodnoj koaliciji prtiv Islamske države nije ztražila dozvolu, niti pomoć za operaciju evakuacije vojnika i grobnicu Sulejmana Šaha, ali ih je o tome naknadno obavestila.

U saopštenju turske vojske se navodi da tokom operacije evakuacije oko 40 vojnika, koji su obezbeđivali tursku enklavu u kojoj se nalazi grobnica, a koja je bila okružena militantima Islamske države, nije bilo nikakvih sukoba. Ipak, jedan vojnik je poginuo u nesreći, navela je vojska.

Turska državna televizija je sinoć javila da su elitne jedinice turske vojske uz pomoć vojnih aviona prešle tokom noći na teritoriju Sirije kako bi evakuisali vojnike koji čuvaju grobnicu.

Grobnica Osmana I se nalazi u blizini tursko-sirijske granice, u sirijskoj provinciji Alepo, odnosno blizu grada Kobane koji je bio poprište najžešćih američkih vazdušnih udara na džihadiste.

Istovremeno su se na terenu protiv džihadista borili i kurdski borci, ali se Turska nije uključivala u te sukobe.

Izvor: Tanjug