Cipras: Dobili smo bitku, ali ne i rat

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je je danas izjavio da dogovor sklopljen sa ministrima finansija evrozone o produženju paketa pomoći Grčkoj za još četiri meseca poništava obećanje prethodne konzervativne vlade prema međunarodnim kreditorima o primeni mera štednje.

.

"Dobili smo bitku, ali ne i rat. Problemi, pravi problemi su i dalje ispred nas", istakao je grčki premijer.

"Juče smo preduzeli odlučan korak, ostavili smo iza sebe štednju, paket pomoći i trojku kreditora", izjavio je Cipras u obraćanju javnosti, koji je prenosila grčka televizija, preneo je Rojters.

Svetski mediji su sinoć izvestili da su ministri finansija evrozone postigli dogovor da se paket pomoći Grčkoj produži za još četiri meseca, a Grčka se zauzvrat obavezala da će nastaviti sa reformama i sa programom štednje.
"Imali smo vrlo intenzivnu diskusiju", rekao je novinarima u Briselu predsednik evrozone Jerun Dajselblum nakon dramatične sednice, koja je počela sa više od tri sata zakašnjenja zbog bilateralnih konsultacija i završila u petak nešto pre 21.00 časova.

Prema saopštenju izdatom nakon sastanka, Grčkoj je odobreno produženje finansijske pomoći za otplatu javnog duga do kraja aprila, pod istim uslovima koji su važili do sada, što podrazumeva strukturne reforme i mere štednje.
"Grčka se obavezala da će sprovesti širok proceš restruktuiranja i na vreme izmirivati sve obaveze prema kreditorima", kazao je Dajselblum.

Grci će u ponedeljak dostaviti Briselu plan reformi koje će, ukoliko budu pozitivno ocenjene, omogućiti da se do kraja aprila izvrši revizija važećeg programa i naprave korekcije.

Praktično jedini ustupak koji je Grčka dobila je što je dosadašnji termin "trojka", koji uključuje predstavnike Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda zamenje terminom "institucije".

Ranije ugovoren program finansijske pomoći za otplatu 320 milijardi evra grčkog javnog duga ističe 28. februara, a da sinoćni sastanak nije uspeo, otvorila bi se mogućnost da Grčka napusti evrozonu, sa nesagledivim posledicama po zajedničku evropsku valutu.

Izvor: Tanjug