Info

Mašan Lekić: "Dosije Tijana mi je jedan od najtežih u životu"

Nova sezona emisije „Dosije“, autora Mašana Lekića, od večeras (21h), svakog četvrtka na PRVA TV. Dosijei: Tijana Jurić, Ivana Podraščić i Dušica Ilić.
19.02.2015. - 15:06h

Prva epizoda bavi se tragičnim sudbinama devojčica Tijane Jurić, Ivane Podraščić i Dušice Ilić koje su svirepo ubijene. Za sajt PRVA.RS Mašan Lekić kaže da mu je cilj da se skrene pažnja javnosti da se takvi zločini više nikad ne ponove.

I zato, prvo pitanje je: Koja priča ti je bila najteža? Da ti je knedla stala u grlu?

- Dok je trajala potraga za Tijanom, kao i za Ivanom, iskreno sam se nadao kao i svi da će priča imati srećan završetak. Kada je pronađeno telo Ivane Podraščić sa ekipom sam odlučio da napravimo priču, pre svega kako bismo skrenuli pažnju na opasnost koja preti našoj deci. Ovo je jedan od najtežih slučajeva koji sam radio otkad radim emisiju „Dosije“.

Kao čoveku koji (na žalost) odlično poznaje kriminalne radnje i zločinačke umove, Mašanu nisu nepoznanice svirepa ubistva. Zločina je vazda bilo, a šta je sa kaznama?

- Smatram da bi kazne za monstrume koji počine takva dela trebalo da budu mnogo strože. Prvom epizodom ćemo apelovati i da se usvoji „Tijanin zakon“, koji podrazumeva to da se, ukoliko neka osoba nestane, istog trenutka krene u potragu za njom.

„Dosije“ će u novoj sezoni, zbog velikog interesovanja gledalaca, nastaviti serijal priča o beogradskim klanovima.

- Serijal Beogradski klanovi je nadmašio sva moja očekivanja i bio ubedljivo najgledaniji. Tako da sam i ove godine odlučio da nastavim istim putem.  Ovog puta gledaocima ćemo pokazati kako su Surčinski i Zemunski klanovi, najjači u istoriji Srbije, nastali i postali snažniji i od same države. Pokazaćemo kako je nekada miran Beograd postao mesto gde su se svakodnevno dešavali sukobi. Takođe, jedna od epizoda bice i otmica aviona na relaciji Titograd - Beograd, koja se dogodila osamdesetih godina. Zanimljivo je da su u avionu, koji je bio otet, bili glumci Miša Janketić, Žarko Laušević i Marko Nikolić, kao i fudbaleri  „Budućnosti“ koji su putovali za Beograd kako bi odigrali utakmicu sa fudbalskim klubom „Vojvodina“.

Kakvi su kriminalci danas u odnosu na devedesete? Da li se promenio kodeks, način na koji se obračunavaju...?

- Iako po vestima često možemo čuti da su se dogodila neka ubistva ili ranjavanja, nikako nije za poređenje sa devedesetim godinama današnje vreme. Ipak su to bile ratne godine, Beograd je bio prepun oružja, a pravosuđe i policija su bili u mnogo gorem položaju nego sad. Pojedini mediji su od kriminalaca pravili vitezove, heroje, što je mladima davalo pogresnu sliku o pravim vrednostima. Međutim, prvih godina novog veka, 2001, 2002. i 2003. kriminal je dostigao vrhunac pojavom Zemunskog klana, o kojima i radimo serijal.

Dosije koji će nas šokirati u novoj sezoni...?

- U emisiji o Zemunskom i Surčinskom klanu, pojaviće se sagovornici koji se nikada do sada nisu pojavljivali u javnosti. Njihove priče i ispovesti  ostaviće vas bez daha.

Dugogodišnji rad na terenu i ulicama Mašanu su obezbedili pristup mestima i ljudima do kojih niko još nije stigao.  

- Priče biram u dogovoru sa svojim saradnicima. Često se dešava da mi publika, koja prati našu emisiju, daje nove ideje preko društvenih mreža. Uvek ih rado prihvatim. Ipak, ono što je najbitnije je edukativni sadržaj, želimo da ukažemo na opasnosti koje prete pre svega nasoj deci.

Koliko traje snimanje jedne epizode? Svaka je kao film, a film je teško režirati?

- Koliko ćemo snimati jednu epizodu zavisi od toga koju priču obrađujemo. Dešava se da imamo dosta lokacija i veliki broj statista, pa takva snimanja uvek traju dugo. Saradnici sa kojima radim, srećom, sve to uvek dobro organizuju.

Nova sezona će otkriti i na koji način vidovnjaci pomažu policiji da rasvetle najteže zločine i još mnogo zanimljivih priča.

Saspens, atmosfera, muzika, svetlo, radnja, priča... Svaki „Dosije“ je mali film, vizuelno i dramaturški na visokom nivou. I zato se nemojte iznenaditi ako vidite film sa Mašanovim rediteljskim potpisom.

- Osim novinarskog posla, moja ljubav je i film. U ekipi sam okružen saradnicima koji su studirali FDU, kao sto su scenarista Vesna Radovanović, montazer Uroš Nikolić i direktor fotografije Vlastimir Ilić. Često pričamo kako bi bilo zanimljivo da naš sledeći korak bude i neka igrana serija. Ukoliko se desi da jednoga dana režiram neki film, svakako će tema biti kriminal.

"Dosije" otvorite ovde