Đurić: Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i da se pregovori sa Prištinom vode kako bi se popravio život ljudi u toj pokrajini.

.

Đurić je, reagujući na izjavu kososvskog premijera Ise Mustafe da bi proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine trebalo da bude okončan priznavanjem nezavisnosti Kosova od strane Srbije, istakao da bi predstavnici kosovskih Albanaca trebalo da se okrenu budućnosti i rešavanju nagomilanih problema, naročito ekonomskih.
“Mustafi kažemo ne. Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije”, rekao je Đurić, koji je na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju predstavio izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju za drugu polovinu 2014. godine.

Kosovski premijer Mustafa danas je u susretu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, rekao da Priština radi na konrektnim pitanjima koja vode normalizaciji odnosa sa Beogradom i uklanjanju prepreka za evropske integracije, javljaju kosovski mediji.

On je ocenio da je nedavno postignut sporazum o pravosuđu između Beograda i Prištine deo procesa normalizacije odnosa, kao i da bi proces normalizacije trebalo da bude okončan priznavanjem nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

"Stalnim ponavljanjem iste floskule Mustafa nepotrebno podiže tenzije i komplikuje atmosferu koja treba da bude konstruktivna da bi normalizacija odnosa između Republike i Pokrajine išla u dobrom smeru", navela je tim povodom Kancelarija za KiM u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Izvor: Tanjug