Info

Đurić: Kosovski presedan negativno uticao na Evropu

Odluka o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, koju je donela grupa poslanika privremenog pokrajinskog parlamenta Kosova i Metohije, je protivpravna i za Srbiju ni danas, baš kao ni tada, ne proizvodi pravno dejstvo, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
17.02.2015. - 13:34h

On je u autorskom tekstu za sajt televizije "Most" ukazao da novonastali događaji na svetskoj pozornici pokazuju da jednostranost, neuvažavanje pozicije drugog, ekstremni akti i krajnja subjektivnost u međunarodnoj politici uvode u poraz humanosti i moralnu i društvenu krizu.

Đurić je podsetio da su na današnji dan, pre sedam godina, pojedine političke vođe kosovskih Albanaca dale sebi za pravo da, mimo svih međunarodno pravnih tekovina pokušaju da uspostave privatnu državu na delu naše teritorije, po vlastitom pravu i merilima, trudeći se bezuspešno tokom prethodnih godina da ostvare opšte međunarodno priznanje i promovišu veštački državni identitet.

On je istakao da danas, u svetlu turbulentnih događanja na evropskoj i svetskoj političkoj sceni, sa žaljenjem konstatujemo da je olako shvatanje međunarodnog prava, shvatanje čija je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije paradigmatski primer, predstavljalo veliku grešku i zabludu.

"U vremenu u kome su se tmine rata i prekrajanja granica nanovo nadvile nad Evropom, vidljivije nego bilo kada u prethodnih sedam godina, postaju jasne opasnosti "kosovskog presedana", kako su ga nazivali oni koji su umirivali savest sveta, tvrdeći da se ono što se desilo Srbiji, a to je parčanje njene teritorije, više nikada neće ponoviti. Danas, gotovo samo oni kojima manjka znanja ili iskrenosti, ne bi makar i privatno priznali da je pokušaj nasilne promene granica na

Balkanu značilo napuštanje principa UN i prizivanje sablasti prekrajanja granica u Evropi silom, sablasti za koju smo bili uveravani da se više nikada neće ponoviti nakon užasa Drugog svetskog rata“, naglasio je Đurić.

On je podvukao da Srbi Kosovo i Metohiju ne posmatraju kroz čisto istorijsko romantičarsku prizmu, niti isključivo kao sedište svoje duhovnosti, već i kao živu spregu sa našim narodom, sa delom našeg nacionalnog bića, sa Srbima koji tamo žive, za čiji se boljitak trudimo, kako bi opstali na oranicama svojih predaka, na kojima bi im se, samo da mogu, rado ponovo pridružili svi oni koji su u nekom trenutku bili primorani da napuste teritoriju Kosova i Metohije.
"Republika Srbija će nastaviti da pruža bezrezervnu podršku Srbima na Kosovu i Metohiji u zaštiti i ostvarivanju njihovih životnih, građanskih, verskih i imovinskih prava. Duboko sam uveren da, uprkos svim nepovoljnim okolnostima, dokle god se
Srbi budu okupljali u Visokim Dečanima, Gračanici i svim drugim manastirima i crkvama, onako kako su to oduvek činili, dokle god bude učitelja i đaka na Kosovu i Metohiji, vernih čuvara prosvetiteljske tradicije Pećke patrijaršije, dokle naši ljudi budu vadili i obrađivali rudu, sledeći zanat svojih predaka još od vremena kralja Milutina, ženili se, udavali i rađali, Srbija će sa svojim narodom opstati na Kosovu i Metohiji, uprkos bilo čijim htenjima, željama, interesima, prekrajanju međunarodnog prava i pokušajima falsifikovanja istorije“, najavio je Đurić.

Upravo zbog opstanka i boljitka našeg naroda, kako na Kosovu i Metohiji, tako i na čitavoj našoj teritoriji, prema njegovim rečima, Republika Srbija je pristupila teškim briselskim pregovorima, principijelno verujući u dijalog kao jedini mogući put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti, i to ne samo na područiju pokrajine.

Novonastali dogaćaji na svetskoj pozornici, kako dodaje, nas uče na krajnje jasan način lekciji da jednostranost, neuvažavanje pozicije drugog, ekstremni akti i krajnja subjektivnost u međunarodnoj politici uvode u poraz humanosti i moralnu i društvenu krizu.
"Srbija je ovu lekciju nešto ranije naučila, te se, preobražena svojim iskustvom iz poslednjih decenija, a svesna i sopstvenih grešaka u prošlosti, kada je reč o politici prema Kosovu i Metohiji, vodi dijalogom i kompromisom kao univerzalnim načelima na putu pravednog, trajnog i stabilnog rešenja za problem Kosova i Metohije“, podvukao je Đurić.

I u budućim danima, Republika Srbija će nastaviti da pokazuje vlastitu budnost i trezvenost u smeru rešavanja kosovsko-metohijskog pitanja, uz nacionalnu odgovornost i punu svest o sopstvenim interesima - interesima srpskog, albanskog, romskog, goranskog, bošnjačko-muslimanskog, turskog življa na Kosovu i Metohiji, iskazujući punu i iskrenu spremnost da se zajedno sa pokrajinskim institucijama uhvati u koštac i sa nagomilanim ekonomskim problemima svih građana Kosova i Metohije, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku i socijalnu pripadnost, zaključio je Đurić.
Izvor: Tanjug