Zabuna u Zoo vrtu - medved Knindža izašao iz jazbine, mečka Goca nije

Prema narodnom verovanju ukoliko na Sretenje mečka izađe iz pećine, vidi svoju senku i vrati se u jazbinu, zima će potrajati još šest nedelja.

.

Ako izađe i nastavi da traži hranu posle dugog zimskog sna to znači da je zimi kraj i da proleće polako stiže, kaže Nađa Radović iz beogradksog Zoološkog vrta.

"U Zoološkom vrtu u Beogradu stari medved Knindža je izašao napolje, a mečka Goca je još uvek u jazbini. To znači da otprilike još tri nedelje može da nas greje zubato sunce, a onda proleće može da stigne veoma brzo", kazala je Radović.

Ona je za Tanjug rekla da medvedi koji žive u Zoološkom vrtu ne spavaju zimski san, jer svakog dana dobijaju hranu i uglavnom nemaju potrebu da idu u hibernaciju.

Ali ponekad umeju da se uzjogune i da spavaju danima, istakla je ona i dodala da su medvedi u zoovrtu ovih dana bili u pećini i spavali.

Ima narodnih verovanja koja kažu i da je "bolje sresti vuka u polju nego čoveka u košulji u februaru", što ukazuje da bi "baba marta", mogla da nas iznenadi, istakla je ona.

Izvor: Tanjug