Vučić u Zagrebu - medijski hit u regionu!

Prisustvo srpskog premijera Aleksandra Vučića današnjoj inauguraciji prve hrvatske predsednice u istoriji te države Kolinde Grabar Kitarović na zagrebačkom Markovom trgu danas jesvojevrsni medijski hit u regionu.

.

Naslovnice dnevnih štampanih izdanja i portala osvanule su sa slikom srpskog premijera, uz njegovu centralnu poruku da "treba gledati u budućnost".

Očekivano, najveća pozornost na Vučićev dolazak je u susednoj Hrvatskoj - "Vučić stigao u Zageb - prvi potez spskog premijera polaganje venca na spomenik Nikole Tesle", prenose portal Index. hr, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Hina. . .

Centralno mesto u izveštajima propada premijerovoj poruci: "Mislim da je važno i za Srbiju i za Hrvatsku da gledamo u budućnost i da razmislimo o tome šta ćemo raditi u narednih pet, deset, dvadeset godina, a ne samo o tome što je bilo pre pet, deset ili dvadeset godina".
"Večernji list" navodi da će nakon svečanosti Vučić imati odvojene susrete s ministrarkom spoljnih poslova Vesnom Pusić, a potom i prvi službeni sastanak sa predsednicom Grabar Kitarović.

"Po dolasku u Zagreb položio je cveće na spomenik Nikoli Tesli, gde ga je dočekao predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac, citira "Večernji list" deo Tanjugovog izvestaja.

I mediji u Bosni i Hercegovini budno prate Vučićev boravak u Zagrebu, prenose njegove afirmativne poruke o potrebi regionalne saradnje zarad zajedničke bolje budućnosti saradnje i prve izjave koje je dao po dolasku u prestonicu najmlađe članice Evropske unije.

Portal Klix. ba podseća i da je srpski ministar unutarašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio uoči posete da će Vučić tokom boravka u Zagrebu nametnuti neke važne teme, poput povratka proteranih Srba.

Dolazak Vučića na inauguraciju prate i crnogorski mediji.

Crnogorski javni servis u fokus stavlja i reči Grabar Kitarović da joj je drago što će se na njenoj inauguraciji okupiti čelnici susednih država, "pogotovo što dolazi i premijer Srbije Aleksandar Vučić"

Naravno, inauguracija na Markovom trgu, koja počinje u podne, zauzima centralno mesto u regionalnim izveštajima, uz sve detalje dugo spremanje ceremonije na kojoj će u Zagrebu biti 88 stranih delegacija, od kojih će devet predvoditi bitišefovi država, četiri predsednici parlamenata odnosno senata, jednu premijer, dok će ostale delegacije uglavnom biti predvođene ministrima ili ambasadorima.

Po okončanju inaugaracije hrvatska predsednica ugostiće oko 200 gostiju na prijemu, kao i 40 zvanica na svečanom ručku.

Kako prenose loklani mediji, pored domaćih i stranih zvaničnika, na svečanost su pozvani i brojni pevači, glumci, sporisti, ali i poljoprivrednici, preduzetnici, kao i deo branitelja.

Očekuje se da će inauguraciji prisustvovati i oko 2. 000 građana, od kojih su brojni već stigli na lokaciju koja je danas u fokusu hrvatske, ali i šire javnosti.

Predsednica Hrvatske će nakon ceremonije inauguracije imati 22 bilateralna susreta sa šefovima država i delegacijama od kojih je, prema rečima portparola hrvatske predsednice Mladena Pavića, susret sa Vučićem jedan od onih koji pobuđuju najveći interes javnosti.

Grabar-Kitarović će na čelu najmlađe članice Evropske unije naslediti Ivu Josipovića, koga je tesno pobedila u drugom krugu izbora 11. januara, a ciji je mandat trajao prethodnih pet godina - od 19. februara 2010.

Postaće prva hrvatska predsednica nakon što položi i potpiše svečanu zakletvu, od predsednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primi predsedničku lentu i oda počast zastavi Republike Hrvatske.

Zanimljivo je i to da će Grabar Kitarović biti jedna od svega 11 predsednica država u svetu.

Izvor: Tanjug