Vučić: Za Srbiju i Hrvatsku važno da gledaju u budućnost

Za Srbiju i Hrvatsku je važno da gledaju u budućnost, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić po dolasku u Zagreb, gde je prisustvovao inauguraciji hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, a za hrvatski javni servis izjavio je da očekuje dobru saradnju s predsednicom, te ponovio da je u Zagreb došao sa porukom mira.

.

Čestitajući izbor Grabar Kitarović na predsedničkoj poziciji i hrvatskom narodu na njenom izboru, Vučić je rekao da Srbija želi dobru i korektnu saradnju sa Hrvatskom i dobre odnose, bez postavljanja uslova.

"Mislim da je za Srbiju i Hrvatsku važno da gledamo u budućnost, da razmisljamo šta ćemo da radimo u narednih pet, deset, dvadeset godina, a ne samo o onome što je je bilo prethodnih godina. Da se okrenemo budućnosti i da radeći jedni za druge, jedni s drugima, u stvari radimo za seba", rekao je Vučić na pitanje novinarke Hine zašto je odlučio da dođe u Zagreb.

To je inače najčešće citirana poruka i u izveštajima hrvatsklih ali i medija u regionu, za koje je Vučićeva poseta Zagrebu pravi medijski hit.

Vučić je po dolasku u hrvatsku prestonicu položio cveće na spomenik Nikoli Tesli u centru Zagreba, gde ga je dočekao predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac, a odavanje počasti velikom naučniku našlo se među prvim komentarima premijera na Tviter nalogu, koji je danas otvorio.

Sastao se zatim sa Srbima s kojima je prethodno prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu Preobraženja gospodnjeg, a koju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Nakon tog sastanka Srbima je pručio: "Poštujte, volite i Srbiju i Hrvatsku", uz istovremeno obećanje da će Srbija i njena vlada dati sve od sebe da u odnosima sa Hrvatskom vladaju mir, dobri i bolji odnosi i mnogo više poštovanja i poverenja.

Za hrvatski javni servis Vučić je izjavio da očekuje dobru saradnju s novom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i da je u Zagreb došao sa porukom mira, ali i sa željom da se na liniji Zagreb - Beograd uspostavi i pokaže više poštovanja i poverenja.

Vučić je izjavu za HRT dao uoči samog čina inauguracije hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, istakavši da Srbija i Hrvatska nemaju uvek iste interese, mada misli da su oni 90 odsto identični i odnose se pre svega na ekonomsku saradnju.

Izvor: Tanjug