Španija Grčkoj: Vratite nam pare koje smo vam pozajmili!

Španski zvaničnici su poručili da žele nazad 26 milijardi evra koje su pozajmili Grčkoj za vreme finansijske krize, u trenutku kada nova levičarska vlada u Atini traži obnavljanje pregovora o grčkom dugu.

.

Španski ministar finansija Luis de Gindos je izjavio da je taj novac pozajmljen Grčkoj u vidu kredita, među kojima su i oni koji su bili deo međunarodnog paketa pomoći Atini od 2010. godine, prenosi agencija Frans pres.

"Jedno od važnih načela Španije je da se dugovi plaćaju. Prirodno je da Španija želi i da će osigurati da zajam bude vraćen", izjavio je De Gindos na konferenciji za novinare.

On je naveo da se tih 26 milijardi evra uračunavaju u javni dug Španije, i da čine oko 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), piše španski list "Rason".

"Na primer, to je suma koju potrošimo godišnje na socijalne naknade za nezaposlene u Španiji u kojoj je stopa nezaposlenosti 23 odsto", rekao je De Gindos.

Dodao je i da Španija nije bila u velikoj meri izložena grčkom bankarskom sektoru, za razliku od nekih drugih evropskih zemalja koje su iz tog razloga imale više motiva da učestvuju u programu pomoći za Atinu.

"Ovih 26 milijardi evra za Grčku su sredstva dodeljena iz čiste solidarnosti", zaključio je De Gindos.
Kako ocenjuje francuska agencija, španska konzervativna vlada je sprovela oštre budžetske rezove kako bi spasila zemlju od skorašnje ekonomske krize i takođe je dobila 41 milijardu evra od međunarodnih kreditora za zaštitu finansijskog sektora od kolapsa.

Izvor: Tanjug