Beogradski aerodrom zaposliće još 100 do 150 radnika

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i aerodroma "Nikola Tesla" potpisali su danas sa sindikatima kolektivni ugovor, a v.d. generalni direktor aerodroma Saša Vlaisavljević je najavio da će u maju zaposliti još 100 do 150 radnika zbog proširenja kapaciteta i povećanja saobraćaja.

.

Novi kolektivni ugovor, koji je povoljniji za radnike aerodroma, potpisali su pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić u ime ministarstva, Vlaisavljević i predstavnici četiri reprezentativna sindikata.

Vlaisavljević je u izjavi za Tanjug zahvalio vladi na konstruktivnom učešću u pregovorima sa sindikatima.

On je podsetio da je za beogradski aerodrom 2014. bila rekordna godina, s obzirom da je ostvaren rast broja putnika od 31 odsto i naveo da se očekuje da će ova godina, po tome kako je startovala, biti još bolja.

Kako je rekao, u januaru 2015. je povećan broj putnika za 14 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.
"Čestitam zaposlenima i mogu da kažem, što se tiče nas kao poslovodstva, da nameravamo već u maju da otvorimo 100 do 150 novih radnih mesta zbog proširenja kapaciteta i povećanja saobraćaja", istakao je Vlaisavljević.

Pomoćnik ministra Ilić je kazao Tanjugu da su razvoj i privredni oporavak strateški ciljevi Vlade Srbije, kao i da je velika pažnja posvećena radu državnih preduzeća, među kojima je i aerodrom "Nikola Tesla".
"Imamo sjajan primer na aerodromu Nikola Tesla, gde je odličnom saradnjom menadžmenta i i predstavnika sindikata zaključen novi kolektivni ugovor", naveo je Ilić.

Kako je rekao, pregovori su završeni i pre roka za potpisivanje novih kolektivnih ugovora - 29. januara , u skladu sa Zakonom o radu, ali kolektivni ugovor na aerodromu nije mogao ranije da se potpiše iz administrativnih razloga.
"Ovo je sjajan primer i za druga preduzeća, nadam se da će ovakva praksa doprineti oporavku i boljem statusu javnih preduzeća", istakao je Ilić.

Novi kolektivni ugovor je potpisan na tri godine, a potpisali su ga predstavnici četiri sindikalne organizacije na aerodromu - Sloga, Nezavisni, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata i Sindikalna organizacija aerodroma "Nikola Tesla".

U januaru 2015. je bilo 308.381 putnika na beogradskom aerodromu, a takođe je povećan broj poletanja i sletanja - 4.506, što je za devet odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Rast je ostvaren i u prevozu robe - u januaru je prevezeno 608.243 kilograma ili za šest odsto više.

Izvor: Tanjug