Mihajlović: Formiranje Aerodroma Srbije u naredna dva meseca

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će preduzeće "Aerodromi Srbije" biti formirano u naredna dva meseca, kao i da će već u ovoj godini na vojnom aerodromu Lađevci početi da se realizuju i civilni letovi.

.

"Formiranje Aerodroma Srbije nije samo na nivou ideje i to privredno društvo biće formirano u naredna dva meseca, u martu ili aprilu. Već se radi na tome", rekla je Mihajlović novinarima nakon obilaska aerodroma "Morava" u Lađevcima.

Ona je istakla da taj aerodrom ima fantastičan položaj i da se trenutno radi na njegovoj konverziji iz vojnog u vojno-civilni aerodrom, što će biti učinjeno do leta ove godine.
"Mnogo je već urađeno na tom aerodromu, a potrudićemo se da u martu dogovorimo i sa Ministarstvom odbrane sve što je potrebno da donesemo određene odluke na vladi", rekla je Mihajlović.

Ona je navela da će aerodrom "Nikola Tesla" dati aerodromu "Morava" dodatnu opremu, kao i da će Direktorat civilnog vazduhoplovstva obaviti svoj deo posla kako bi civilni letovi mogli da se realizuju već ove godine.

Mihajlović je istakla da je oživljavanje tog aerodroma važno za razvoj turizma i privrede u tom delu Srbije.
"Sve što radi ova vlada je zbog jedne stvari - da podignemo konkurentnost privrede Srbije i svakog regiona, odnosno da se bolje živi. A bolje će se živeti ako imamo infrastrukturu za putnički, železnički i vazdušni saobraćaj", rekla je ona.

Na pitanje novinara da li će Emirati ulagati u aerodrom u Lađevcima, Mihajlović je rekla da će se tek razmatrati koji će biti izvori finansiranja i da je najvažnije da je za sada država dala novac za opremanje tog aerodroma.

Ona je kazala da je cilj da taj aerodrom dobije svu potrebnu opremu kako bi mogao da funkcioniše, kao i da dobije svog prvog operatera koji će početi da ga koristi.

Kako je rekla ministarka, prostorni plan je urađen tako da taj aerodrom može da se širi koliko je potrebno.
Na pitanje kada će tačno biti otvoren aerodrom, Mihajlović je odgovorila da će to biti učinjeno onda kada i veliki avioni budu mogli da ga koriste.

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić rekao je da aerodrom već može da funkcioniše u C kategoriji, odnosno da mogu da ga koriste avioni tipa "737", erbas 319, erbas 320, odnosno avioni koji imaju između 120 i 180 putničkih mesta.

On je rekao da će u početku aerodrom korisiti i manje letelice, kapaciteta do sto putnika, kao i oni za kargo prevoz.
Ilić je kazao da aerodrom treba da bude operativno osposobljen i da će zatim biti ponuđen aviokompanijama.

Prema njegovim rečima, investitori se dosta već interesuju za to kada će aerodrom početi da se koristi.
Ilić je podsetio da kroz taj deo Srbije treba da prođe i Koridor 11, kao i da će jedan krak autoputa biti prema Kruševcu tako
da će aerodrom u Lađevcima imati dobru saobraćajnu vezu.

Za taj aerodrom su zainteresovani mnogi gradovi i opštine - Kragujevac, Čačak, Požega, Arilje, Ivanjica, Raška, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Trstenik i Kruševac.

Do sada je završena prva faza radova na tom aerodromu, obnovljena je aerodromska pista, sagrađen novi kontrolni toranj, pristanišna zgrada i tehno-ekonomski blok, što je omogućilo da sa aerodroma mogu da polete manji avioni i kargo letelice do 20 tona tereta.

U rekonstrukciju aerodroma do sada je uloženo oko 30 miliona evra.

Potpredsednica Vlade, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović održala je danas sastanak sa predstavnicima Raškog okruga na kojem je pozvala čelnike lokalnih samouprava da pripreme prostorne planove i druga planska dokumenta za predviđenu izgradnju auto-puta od Pojata do Preljine.

Mihajlović je poručila da infrastrukturni projekti pokreću privredu i otvaraju nova radna mesta, tako da opštine i gradovi treba dobro da se pripreme za realizaciju predviđenih projekata.

Sastanku su prisustvovali načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović i šef Poslaničke grupe SNS Zoran Babić, a Mihajlović je sa njima diskutovala o najvažnijim projektima, kao što su razvoj Aerodroma Morava u Lađevcima kod Kraljeva, izgradnji Koridora 11 i "moravičkog koridora", odnosno auto-puta Pojate -Preljina, koji treba da poveže Koridore 10 i 11.

Mihajlović je rekla Tanjugu nakon sastanka da lokalne samouprave u tom okrugu treba da budu spremne da se pokrenu radovi na svim predviđenim putnim pravcima za izgradnju Koridora 11 i na "moravičkom" koridoru bar do, kako kaže, kraja godine.
"Razgovarali smo o strateškim ciljevima okruga ali i o konkretnim problemima. Ja ću na svakih deset dana imati sastanak sa po jednim načelnikom okruga i predstavnicima lokalnih samouprava u okrugu, zato što je to odličan način da zajednički razgovaramo o rešavanju problema", rekla je Mihajlović.

Ona je razgovarala i o konkretnim problemima u komunalnoj i putnoj infrastrukturi u svakoj opštini u Raškom okrugu i, kako je navela, već je predviđena određena dinamika za njihovo rešavanje.

Mihajlović je naglasila da izgradnja infrastrukture za putni i avio saobraćaj može dosta da doprinese zapošljavanju stanovništva u tom delu Srbije i navela da u Kraljevu na primer ima oko 30 odsto nezaposlenih a u Novom Pazaru oko 50 procenata.

Izvor: Tanjug