Masovno trovanje dece u školi u Šajkašu

U Osnovnoj školi u Šajkašu danas je došlo do curenja gasa, zbog čega je otrovano više dece, koja su prebačena u novosadsku Dečju bolnicu i u stabilnom su stanju.

.

"U Osnovnoj školi u Šajkašu danas je došlo do masovnijeg trovanja dece gasom, a 10 učenika je trenutno hospitalizovano u Dečjoj bolnici u Novom Sadu", izjavio je Tanjugu portparol te bolnice Dušan Vuković.

On je kazao da još nije utvrđeno od koje vrste gasa je nastupilo trovanje, niti koliko je tačno dece otrovano jer, kako je kazao, neku decu roditeljisami dovoze u bolnicu.

"Deca koja su primljena u Dečju bolnicu su u stabilnom stanju i situacija je pod kontrolom", rekao je Vuković.

On je naveo da je u Fiskulturnoj sali u školi u Šajkašu više dece palo u nesvest, a uzroci će biti naknadno utvrđeni.

DIREKTORKA: ŠKOLA SE GREJE NA GAS, ALI JE KOTAO IZMEŠTEN VAN ŠKOLE

Šesnaest učenika Osnovne škole "Isidora Sekulić" u Šajkašu medicinski je zbrinuto zbog zdravstvenih problema, od čega je 11 učenika odveženo u Dečju bolnicu u Novi Sad, a petoro je ambulatno zbirnuto u lokalnom Domu zdravlja, rekla je danas direktorka škole Mirjana Nikolić Mušicki, navodeći da nijedno dete nije životno ugroženo.
Ona je novinarima kazala da su po završetku drugog časa učenici, uglavnom sedmog razreda, počeli da osećaju tegobe, te da su nastavnici odmah odreagovali i pozvali Hitnu pomoć. "Timski smo reagovali i najbitnije je da nijedno od dece nije životno ugroženo", rekla je Nikolić Mušicki.

Direktorka je kazala da trenutno ne može ništa više reći o uzrocima trovanja i da će javnosti svi podaci biti dostupni kada se tačno utvrdi šta je izazvalo tegobe kod učenika.

Prema njenim rečima, policija i inspekcijske ekipe "Srbijagasa" obavljaju istražne radnje.

Nikolić Mušicki je demantovala informacije u medijima da je došlo do nekog incidenta u Kabinetu za hemiju, nakon čega su u Fiskulturnoj sali učenici počeli da osećaju zadravstvene probleme. "To je nemoguće zbog toga što su Kabinet za hemiju i sala za fizičko na potpuno suprotnim stranama škole i na različitim spratovima", rekla je ona.

Na pitanje da li se škola greje na gas, direktoka je rekla da se greje, ali da je kotao izmešten van škole nekih petnaestak metara i da praktično kroz grejni sistem u školi teče samo vrela voda.

Odgovarajući na pitanje šta su deca imala za užinu, Nikolić Mušicki je rekla da to ne može biti relevantan faktor, jer među decom koja su osetila tegobe ima dosta njih koja ne koriste školsku užinu.

U školi je prekinuta nastava i biće nastavljena kada bude utvrđen uzrok koji je izazvao zdravstvene tegobe kod učenika, rekla je Nikolić Mušicki.

Izvor: Tanjug