Lagalizaciju kanabisa u medicinske svrhe traži 6.000 ljudi

Udruženje za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe "Lekalizacija Srbije", kome je za tri nedelje pristupilo 6.000 članova, iduće sedmice predaće zahtev za donošenje zakona o legalizaciji kanabisa, izjavio je Tanjugu predsednik tog udruženja Antonije Kovačević.

.

Zahtev, sa potpisima nekoliko stotina pacijenata koji se već leče uljem kanabisa, Ministarstvu zdravlja će predati dr Milana Savić iz Bolnice "Sveti Sava" u Beogradu dodao je Kovačević i istakao da je predaja zahteva dogovorena i najavljena Ministarstvu.

"Očekujemo donošenje zakona na leto, što će brojnim pacijentima omogućiti da legalno nabave lek kontrolisan od države, a ne kao sada od na crno pri čemu ne znaju šta su kupili," rekao je on.
Predstavnik Ministarstva zdravlja za zakonsku regulativu Mladen Nikolić.

izjavio je sinoć u jagodinskom Centru za kulturu, na veoma posećnoj tribinu o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, "da postoji zaista velika želja u Ministarstvu zdravlja da se situcija oko lečenja kanabisom uvede u zakonske okvire".

U Evropi je trenutno upotreba kanabisa u medicinske svrhe različito regulisana. Negde je u potpunosti zabranjena, u bilo kom obliku, nema mogućnosti da se lekovi na bazi kanabisa registruju a negde je dozvoljena u potpunosti kao recimo u Holandiji i Španiji.

Postoje klubovi gde pacijenti mogu doći i uzati tačno one preparate koji odgovaraju njegovoj bolesti, objasnio je Nikolić.

U Srbiji, Zakon o supstancama koji je donet 2010 godine, u suštini omogućava registraciju lekova na bazi kanabisa u Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Kao što se trenutno koristi morfijum, na isti
način je moguće registrovati i lekove na bazi kanabisa, dodao je on.
"Pokušavamo da nađemo načine u okviru trenutnih zakonskih mogućnosti, koji bi nam omogućili da pacijenti kojima je to potrebno dođu do lekova na bazi kanabisa", rekao je Nikolić.

On je ocenio da "mnogi lekari u Srbiji bi zaiste želeli da ispitaju, kroz kliničke studije, preparate na bazi kanabisa. Međutim u Srbiji je posedovanje tog ulja krivično delo.

Klinički faramakolog Predrag Nikolić, izjavio je Tanjugu da su "pacijenti širom sveta osetili terapijske koristi kanabisa".

Kanabis je blagotvorna biljka, ne znam iz kojih razloga je zabranjena, ali mi smo lišeni mogućnosti, ne samo pacijenti već i lekari, da legalno dolazimo do preparata ove konoplje, ocenio je Nikolić.
"Inicijativa za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe je ispravna, kanabis ima delovanje i anlegetsko, ublažava bol, pokazalo sa da ima i psihoanaleptička dejstva i antitumorogena, ima veliki niz blagotvornih dejstava kod multiple skleroze, dijabetesa, ako se koristi u propisanim dozama", rekao je Nikolić.

Predsednik Udruženja, Kovačević je doda da se oko 1,5 godinu pokušva da se promeni zakonska regulativa u Srbiji da se "bolesnim ljudima koji se već leče uljem kanabisa ili nekim drugim preparatima omogući da se leče slobodno i da im ne prete zakonske sankcije. "

Izvor: Tanjug