Snežni haos u Hrvatskoj, beli pokrivač širom regiona

Najavljeno pogoršanje vremenskih prilika u većem delu regiona ostvarilo se i za sada najviše problema stvara građanima Hrvatske koju je zahvatilo snežno nevreme, uz otežano odvijanje saobraćaja širom zemlje.

.

Sneg tokom noći nije prestao da pada u Lici i Gorskom kotaru, kao i na severozapadu, a neće posustati ni tokom dana - očekuje se da će napadati dodatnih 20 do 30 centimetara, javljaju lokalni mediji.

Meteoalarm je izdao "crveno upozorenje", koje označava izuzetno opasno vreme za gospićku, karlovačku i riječku regiju, a trenutno najvise snega ima u Ogulinu, 55 centimetara, beli pokrivač se uvećava i u Slunju, Delnicama, na Sljemenu, u Karlovcu...

Nešto manje ga ima u Zagrebu, oko pet centimetara, ali to nije zaustavilo zimsku službu da na puteve preko noći pošalje više od 200 vozila čistača.

Snežna oluja zatvorila je deonice gotovo svih autoputeva i delove Jadranske magistrale, mostove i državne puteve, u potpunom je prekidu saobraćaj prema Rijeci, a za kamione s prikolicama i tegljače zatvoreni su granični prelazi Bregana, Pasjak, Rupa, Brod na Kupi i Macelj.

Snažan vetar uzrokovao je i prekid svih trajektnih, katamaranskih i brodskih linija na riječkom području.

Zbog nastavka obilnijih snežnih padavina u narednih nekoliko dana vozačima se savetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, da se pravovremeno informišu o stanju i prohodnosti puteva i, ukoliko je moguće, odlože putovanja.

Kada je u pitanju ostatak regiona, Meteoalarm je za danas izdao narandžasto upozorenje zbog intenzivnijih padavina u severozapadnoj Bosni i porasta snežnog pokrivača, kao i obilnih padavina u Hercegovini.

Nakon jučerašnjih i sinoćnih padavina u većem delu Unsko-sanskog kantona sneg stanovnicima stvara ozbiljne poteškoće - mnoga naselja su ostala i bez električne energije, brojne škole ne rade, a kretanje ulicama je otežano kako vozačima, tako i pešacima.

Kako saznaje "Dnevni avaz" najteže je u Bihaću i Cazinu gde sneg sve intenzivnije pada, a zatvoren je i granični prelaz Izačić za sva vozila.

U Crnoj Gori danas će biti pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a na severu i u višim planinskim predelima sa snegom i susnežicom.

Snega, kako je i najavljeno, ima i u Sloveniji, najviše na jugoistoku zemlje, međutim situacija je bolja od očekivane, odnosno
visina snežnog pokrivača je nešto niža od nivoa koji su juče prognozirali stručnjaci.

U delu zemlje oko Postojine problem pravi gusta magla i pojačan vetar i sneg, pa nadležni pozivaju ljude da bez potrebe ne napuštaju domove, dok u primorskoj oblasti velike teškoće izaziva bura.

Izvor: Tanjug