Radovi na pruzi Beograd – Budimpešta krajem godine

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor razgovarali su u Beogradu o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, drugim važnim projektima iz oblasti saobraćaja i osnivanju kompanije koja bi se u Vojvodini bavila održavanjem puteva.

.

Mihajlović je na konferenciji za novinare posle sastanka najavila da modernizacija pruge Beograd-Budimpešta treba da počne u poslednjem kvartalu 2015. godine, a Pastor da će tokom aprila u Skupštini Vojvodine biti održana tematska sednica na kojoj će biti predstavljen projekat modernizacije te pruge.

Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije, navela je da se i ranije razgovaralo o toj temi, kako bi se videlo šta zajednički može da se uradi da sve ono što se na teritoriji Vojvodine realizuje bude i brže, bolje i kvalitetnije, kao i da je Pastor u tom smislu ponudio svu pomoć. Prema njenim rečima, deo pruge koji bude sklonjen prilikom rekonstrukcije biće upotrebljen za lokalne i regionalne pruge u Vojvodini. Ministarka je istakla značaj održavanja puteva u Vojvodini, navodeći da je to važno zbog bezbednosti puteva.

Mihajlović je sa Pastorom, kako je navela, razgovarala i o formiranju kompanije u Vojvodini koja bi se bavila održavanjem puteva i o graničnim prelazima, kao i o tome kako naći novac za izgradnju Y kraka Koridora 10 od Subotice do Kelebije. "Verujem da ćemo nastaviti saradnju", rakla je Mihajlović.

Iskazujući zadovoljstvo projektom modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, Pastor je rekao da je na današnjem sastanku bio i kao predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i kao predsednik Skupštine Vojvodine i da su razgovarali isključivo o ekonomskim temama, odnosno o saobraćaju, a da se nisu dotakli nijedne političke teme.

Kako je naveo Pastor, na sastanku je bilo reči o mogućnosti da se rekonstrukcija pruge Beograd-Budimpešta iskoristi za popravku drugih pruga u Vojvodini, najavljujući da će se železnički saobraćaj od Subotice do Kikinde najverovatnije ustaliti od marta. Razgovarali smo i o graničnim prelazima, rekao je Pastor i istakao da je važno obnoviti granične prelaze kod Horgoša i da je to na dohvat ruke da se završi.

Kada je reč o putevima drugog reda, Pastor je rekao da se na sastanku razgovaralo i o otvaranju i finansiranju preduzeća koje bi se bavilo obnavljanjem puteva u Vojvodini. "Dogovorili smo se da zasučemo rukave i rešimo i taj problem", rekao je Pastor i izrazio zadovoljstvo sadržajem razgovora sa ministarkom Mihajlović, na kome su jasno definisani problemi i namere da se na njihovom rešavanju zajednički radi.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da bi trebalo osnovati posebno preduzeće za održavanje puteva u Vojvodini. "Kada govorimo o putevima u Vojvodini, putevima prvog i drugog reda, pa čak i lokalnim putevima, postoji nadležnost Vojvodine da formira svoje preduzeće koje će se time baviti", izjavila je Mihajlović Tanjugu.

Kako je rekla, u prethodnom periodu nekako niko nije bio raspoložen da se bavi dovoljno formiranje takvog preduzeća, pa su vojvođanske puteve održavali Putevi Srbije. "Nikada jasno nije određeno koji su to putevi, koji su to prioriteti i šta je to potrebno da se uradi", istakla je.

Vlada Srbije je, kaže, u interesu da svaki put bude održavan na najbolji mogući način donela odluku da i u ovoj godini Putevi Srbij održavaju vojvođanske puteve. "Ali, ono što je najbolje rešenje jeste da u Vojvodini bude formirano vojvođansko preduzeće koje će jasno pokrivati teritoriju Vojvodine i odgovarati za održavanje puteva i baviti se time, kao što što rade Putevi Srbije", navela je Mihajlović.

Ona je danas o tome razgovarala sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom, koji je govoreći o putevima drugog reda kazao novinarima da je na bilo reči i o otvaranju i finansiranju preduzeća koje bi se bavilo obnavljanjem puteva u Vojvodini. "Dogovorili smo se da zasučemo rukave i rešimo i taj problem", rekao je Pastor i izrazio zadovoljstvo sadržajem razgovora sa ministarkom Mihajlović, na kome su jasno definisani problemi i namere da se na njihovom rešavanju zajednički radi.

Izvor: Tanjug