Grčka: Nećemo otpis već zamenu duga novim obveznicama

Grčka neće tražiti jednokratni otpis duga u visini od 315 milijardi evra, već će zatražiti zamenu duga za nove obveznice, u sklopu nastojanja da smanji teret dugovanja, izjavio je grčki ministar finansija Janis Varufakis u intervjuu britanskom listu Fajnenšel tajms.

.

Varufakis je predložio da postojeći dug bude zamenjen dvema vrstama novih obveznica, pri čemu bi prve, odnosno dužničke hartije vezane za nominalni privredni rast, zamenile evropske spasilačke zajmove. Druge, sa neograničenim rokom trajanja, zamenile bi grčke obveznice koje su u posedu Evropske centralne banke (ECB), navodi se na sajtu britanskog lista.

Ovaj predlog o zameni duga bi, prema Varufakisovim rečima, bio način pametnog restrukturisanja duga, čime bi se izbeglo korišćenje termina "rezanje duga", koji je naročito neprihvatljiv za Nemačku i druge države kreditore jer u ušima poreskih obveznika zvuči kao direktan gubitak, ocenjuje "Fajnenšel tajms".

U zamenu za usvajanje ovog predloga, Varufakis je obećao da će se Grčka obavezati na trajni budžetski suficit i da će se obračunati sa bogatim utajivačima poreza.
"Ono šta ću reći našim partnerima je da radimo na kombinaciji primarnog budžetskog suficita i reformske agende.
Pomozite da reformišemo našu zemlju i dajte nam za to malo fiskalnog prostora, u suprotnom nastavićemo da se gušimo i postaćemo deformisana, a ne reformisana Grčka", izjavio je Varufakis za britanski list.

Varufakis je juče posetio Britaniju, koja nije članica evrozone, ali jeste Međunarodnog monetarnog fonda, u nastojanju da zadobije podršku za obnavljanje pregovora o grčkom dugu. Varufakis se sastao sa britanskim kolegom DŽordžom
Ozbornom, koji je po okončanju sastanka izjavio da neslaganje između Grčke i evrozone oko grčkog javnog duga preti da postane najveći rizik po globalnu ekonomiju.

Izvor: Tanjug