Nikolić: Potvrđen masovni zločin nad Srbima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Hrvatska nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima a sa druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, potvrđeno da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima.

.

Nikolić je u obraćanju javnosti nakon presude Međunarodnog suda pravde u Hagu o tužbi i protivtužbi Hrvatske i Srbije za genocid rekao da je taj sud presudio da Hrvatska svojom tužbom nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima.
"Sa druge strane iako protivtužba Srbije nije usvojena MSP je utvrdio da su vlasti Republike Hrvatske bile svesne da će vojna aklcija Oluja dovesti do proterivanja civilnog stanovništva. Na ovaj način i od strane najviše pravne institucije UN potvrđeno je da su hrvatska snage počinile masovne zločine prema Srbima u Hrvatskoj", rekao je predsednik.

Time je, kako je ocenio, uprkos nepravdi načinjen ohrabrujući korak.
"Iskreno se nadam da će i u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi i Srbija i Hrvatska u dobroj veri zajedno rešavale sve ono što sputava da naš region uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta", zaključio je Nikolić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je 90-ih godina prošlog veka nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid, oni su raseljeni i o tome svedoče istorijske, populacione, imovinske i druge činjenice - Srbi su nestali sa ogromnog prostora koji danas čini Republiku Hrvatsku.
"A da ne govorimo o činjenici vezanoj za Drugi svetski rat i nikada presuđenog, nikada vođenog postupka vezanog za logor Jasenovac, gde je pobijen ogroman broj Srba i gde su gotovo čitavi prostori ispražnjeni i u današnjoj Republici Srpskoj i u Hrvatskoj, kako bi se pobio jedan narod", rekao je Dodik u zajedničkom obraćanju srpskoj javnosti nakon izricanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid izvršen na hrvatskoj teritoriji od 1991. godine do 1995. godine.

Javnosti su se putem Javnog servisa RTS zajedno obratili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Dodik, a prisutan je bio i premijer Aleksandar Vučić.

Dodik je rekao da će vlasti u Republici Srpskoj poštovati odluku Međunarodnog suda u Hagu, ali ostaje osećaj učinjenog zločina i nepravde nad Srbima koji su najveći stradalnici na prostoru bivše Jugoslavije, u procesu raspada bivše zajedničke države.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu bude podstrek za bolju saradnju Srba i Hrvata, da konačno ostave iza sebe istorijske razmirice i da, kako je rekao, svako učini sve da se krećemo dalje.

Jedna od dobrih stvari ove presude je da se proglasi amnestija u Hrvatskoj za mnogo pojedinačnih postupaka koji se vode protiv Srba i da se pokaže da je na pravilan način prihavćena odluka Suda u Hagu, kazao je predsednik Srpske.

Osvrnuvši se na međusobne tužbe za genocid Federacije BiH i Republike Srpske, Dodik je rekao da je ignorisana i zlopupotrebljena činjenica da polovina BiH nije bila za to da se vodi takav postupak.

Međutim, sud je to ignorisao i nije želeo da proveri tu odluku, dodao je on.
"To me dovodi do uverenja da su mnoge odluke i međunarodnih sudova ovakvog tipa politički motivisane", primetio je.

Sumirajući utiske posle presude Mređunarodnog suda pravde u Hagu, predsednik Srpske je podsetio da je zvanični Beograd i ranije govorio da i Srbija i Hrvatska treba da povuku tužbe za genocid.

Izvor: Tanjug