Najjeftinija Bus plus karta od danas 89 dinara

Danas je stupio na snagu novi tarifni sistem, čime je prestala da važi pojedinačna karta od 73 dinara, a uvedena je vremenska koja važi 90 minuta od prvog očitavanja i košta 89 dinara.

.

Vremenska karta važi za neograničen broj vožnji u periodu od 90 minuta i može se koristiti u više vozila tokom njenog trajanja, a potrebno je da se očita prilikom svakog ulaska u vozilo, odnosno presedanja.

Za korišćenje vremenske karte od 90 minuta ne bira se nikakva opcija na validatoru, već se očitava nepersonalizovana kartica, dopunjena kreditom u željenom iznosu.

Direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović rekao je Tanjugu da od danas stupa na snagu novi tarifni sistem, koji nudi veći broj vremenskih karata, poput jednodnevne (280 dinara), trodnevne (720 dinara) i petodnevne (1.100 dinara), a koje su prvenstveno namenjenje turistima.

"Takve karte se kupuju na trafikama i bacaju posle upotrebe, jer se aktiviraju u momentu kupovine", rekao je Mitrović. One važe 24, 72 sata, odnosno 120 sati i to od momenta kada se dopune na kiosku, osim u noćnom saobraćaju, od ponoći do četiri ujutru.

Na slipu koji kupac dobije prilikom kupovine tih karata biće jasno naznačeno do kog datuma i vremena kartica važi.

I plastičnom nepersonalizovanom karticom je, osim osnovne vremenske karte od 90 minuta, moguće očitati jednodnevnu, trodnevnu ili petodnevnu kartu, isključivo izborom opcije na validatoru.

Novina je i to, dodao je Mitrović, što se prilikom uplate kredita od 900 i više dinara na nepersonalizovanu plastičnu karticu, dobija bonus od 100 dinara.

Mitrović je dodao i da je za vlasnike personalizovanih isprava zadržan stari tarifni sistem, a jedina novina je uvođenje godišnje karte, pa će oni koji se odluče za tu varijantu uplaćivati novac za 11 meseci unapred, a 12. mesec će dobijati gratis.

"Suština celog tarifnog sistema je da se omogući da što više ljudi pređe na mesečne karte i očekujemo da firme shvate da će imati velike uštede pri kupovini markica za zaposlene jer će dobiti veliki popusti", rekao je Mitrović.

Od danas je ukinuta i vremenska karta koja je važila 75 minuta i koštala 101 dinar, s obzirom da novouvedena vremenska karta važi duže, sat i po, a košta manje - 89 dinara.

Putnici će, kao i do sada, moći da kupe papirnu kartu kod vozača, koja važi za jednu vožnju i košta 150 dinara.
Stare papirne karte kupljene do danas, sa novcem koji je na njima preostao, putnici će moći da iskoriste u roku od tri meseca od momenta kupovine.

Kada je reč o cenama mesečnih markica za prevoz, ona će ostati ista. Zaposleni će za mesečnu kartu i dalje izdvajati 3.275 dinara, studenti, nezaposleni, srednjoškolci i osobe sa invaliditetom 1.120 dinara, a osnovci će se voziti besplatno.

Penzioneri stariji od 65 godina godišnje će plaćati 407 dinara, dok će penzioneri mlađi od 65 godina plaćati 1.120 dinara mesečno.

Osobe starije od 65 godina mogu od 25. januara da kupe godišnju kartu po ceni od 407 dinara, a koja će važiti od dana kupovine do 31. decembra ove godine.

Izvor: Tanjug