U 73 slučaja potvrđene male boginje, najviše u Beogradu

U Srbiji su zaključno sa 23. januarom prijavljena 123 slučaja sumnje na male boginje, od toga su 73 slučaja laboratorijski potvrđena, a najviše registrovanih je u Beogradu.

.

Na teritoriji Beograda od 17. novembra prošle do 23. januara ove godine registrovana su 33 slučaja morbila, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Jedan lanac infekcije među zdravstvenim radnicima, kako se navodi, ima pretpostavljeni izvor van zemlje, sa dalekog Istoka, a drugi u Bileći.

Na teritoriji Južnobačkog okruga registrovano je 27 slučajeva morbila. Jedan utvrđeni lanac infekcije čine studenti iz Republike Srpske (Bileća) u Novom Sadu, porodična epidemija u Temerinu, lanac infekcije u Bačkoj Palanci, sporadični slučaj u Novom Sadu i drugi slučajevi kod kojih izvor infekcije upućuje na Republiku Srpsku ili nije utvrđen.

Na teritoriji Mačvanskog okruga registrovano je osam slučajeva malih boginja, jedan kod osobe koja živi u Bratuncu, a radi u Srbiji, drugi kod osobe koja je bila u kontaktu sa obolelim detetom iz Badovinaca, treći kod studenta koji je bio u kontaktu sa studentima iz BiH u Novom Sadu, dok je u romskoj populaciji na teritoriji opštine Bogatić registrovano pet obolelih.

Na teritoriji Sremskog okruga registrovan je jedan slučaj morbila, kod deteta iz romske populacije, koje je boravilo u azilu za imigrante u Berlinu.

Na teritoriji Južnobanatskog okruga registrovan je jedan slučaj morbila, kod osobe koja je bila u kontaktu sa obolelom cimerkom iz Bileće.

Na teritoriji Braničevskog okruga registrovan je jedan slučaj ospica, kod osobe koja radi u Beogradu.

Na teritoriji Severnobačkog i Srednjebanatskog okruga registrovan je po jedan slučaj malih boginja, kod studenata koji su ostvarili kontakte sa obolelima iz Bileće.

U periodu od 8. do 23. januara prijavljeno je 36 slučajeva sumnji na morbile kod osoba, uglavnom studenata, koje su boravile tokom praznika u Republici Srpskoj, objavljeno je na sajtu Instituta i navedeno da su među svim laboratorijski potvrđenim slučajevima, kod jedne trećine u pitanju lica koja su državljani Republike Srpske, a imju privremeni boravak u Srbiji.

Najveći broj obolelih su uzrasta od 20 do 30 godina (46,5 odsto), a potom oni između 35 i 40 godina (23,2 odsto).

Od 21. novembra prošle godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji cele Srbije.

Izvor: Tanjug