Neredi u centru Prištine, ima povređenih na obe strane

Kosovska policija vodenim topovima pokušava da rastera učesnike antivaldinog protesta u centru Prištine, a kako javljaju mediji, povređeno je više od 30 policajaca, a 27 demostranata je uhapšeno.

.

Učesnici protesta na policiju su bacali i zapaljive, "molotovljeve koktele", a na ulicama se mogu videti kamenice, demolirana vozila i oštećenja na zgradama. Policija suzavcem i vodenim topom pokušava da udalji učesnike protesta koji kamenicama gađaju policajce.

U sukobu, koji i dalje traje, ima više desetina povređenih sa obe strane, javljaju prištinski mediji .

U Kliničko bolnički centar u Prištini dovedeno je 40 povređneih osoba od kojih su 22 policajca i 18 demonstranata, dok je Zavod za hitnu pomoć primio još 35 povređenih, javljaju mediji.

Portparol KBC Špend Fazliu rekao je za TV Kohavizion da je u KBC u Prištini Hitna pomoć do sada dovezla povređene i demonstrante i policajace, ali da im životi nisu u opasnosti.

Kako javljaju prištinski mediji, do sada je uhapšeno više osoba, među kojima je i gradonačelnik Prištine i potpredsednik Pokreta Samopredeljenje, Špend Ahmeti, koji je ubrzo i pušten iz pritvora.

Pokret "Samoopredeljenja" saopštio je da, kako tvrde, imaju dokaze da je policija pucala na demonstrante gumenim mecima i da je jedan njihov aktivista Valon Hoti tom prilikom ranjen.

Poslanik kosovske skupštine Mithat Uka rekao je da je veliki broj aktivista Samopredeljenja i poslanika povređeno i da je ovo, kako je rekao, "diktatorski i policijski rezim vlasti".

Oglasila se i kosovska vlada saopštenjem u kome se kaže da uvažava prava i slobode građana, uključujući pravo na proteste, kao neotuđivo pravo izražavanja građanskog misljenja, ali da ne toleriše ugrožavanje države, institucija, javne i privatne imovine.

Vlada osuđuje današnje pretnje organizatora protesta, podstrekivanje građana i manipulaciju učenika koji su učestvovali u demonstracijama.

Vlada Kosova poziva građane na političku i građansku umerenost, kao i na toleranciju. Istovremeno, osuđuje nasilje nad policijom i zahvaljuje joj na profesionalizmu koji je iskazala tokom protesta.

U saopštenju se dodaje da kosovska vlada izražava spremnost da sarađuje sa svim politickim subjektima, civilnim drustvom i raznim grupama kako bi sve zahteve građana rešila zakonskim putem i u skladu sa ustavom.

Poslanik kosovske skupštine Ilir Deda rekao je za TV Kohavizion da je vlada, koju čine DSK i DPK antidržavna i dodao da se današnjim masovnim demonstracijama pokazalo da se narod Kosova neće zaustaviti do ispunjenja zahteva o smeni ministra za povratak u kosovskoj vladi Aleksandra Jablanovića i rešenju pitanja Trepče.

Srpski novinari neće izveštavati sa protesta u Prištini

Društvo novinara Kosova i Metohije i Udruženje novinara Srbije saopštili su da srpski novinari danas neće izveštavati sa protesta u Prištini jer za to ne postoje bezbednosni uslovi.

Umesto toga, novinari srpskih nezavisnih medija i dopisništava beogradskih redakcija održaće konferenciju za novinare u prostorijama UNS-a u Gračanici na kojoj će izraziti svoj protest, obrazložiti svoje stavove i ponoviti zahtev nadležnim institucijama i organizacijama da se problem bezbednosti rada novinara reši, navodi se u saopštenju.

Inače, ekipa drugog kanala Radiotelevizije Kosova, koji emituje program na srpskom, novinar Aleksandra Jovanović i snimatelj Bojan Košanin, kao i na snimatelj RTS Vladimir Milić, u subotu su verbalno i fizički napadnuti tokom izveštavanja sa demonstracija u centru Prištine.
"Dodatno smo šokirani da ni do danas, uoči novog protesta Samoopredeljenja ne postoji adekvatna reakcija međunarodne zajednice, kao ni kosovskih institucija", navodi se u saopštejnu.

DNKiM i UNS dodaju da posebno zabrinjava činjenica da kosovska policija ne želi da pruži informaciju da li je preduzela bilo kakve korake za pronalaženje i kažnjavanje napadača na novinare od kojih se mnogi vide i na televizijskim snimcima.

Navodi se i da saopštenje "Samoopredeljenja" u kojem se osuđuje isključivo napad na novinare RTK2, ali ne i na novinare
srpskih nezavisnih medija i dopisnike beogradskih medija, upućuje na to da njihov rad i izveštavanje sa protesta te organizacije u Prištini nije bezbedan i da su napadi na njih praktično dozvoljeni.

Pokret Samoopredeljenje i druge opoziocione stranke najavile su za danas u podne u centru Prištine nove antivladine proteste.

Izvor: Tanjug