Prevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj

U Grčkoj su jutros otvorena birališta i počelo je glasanje Grka na prevremenim parlamentarnim izborima, javljaju svetske agencije.

.

Glavni favorit na izborima je ekstremno levičarska stranka Siriza, čija pobeda bi mogla da označi politički preokret u Evropi gde i neke druge populističke partije žele da započnu vlastitu kampanju protiv mera štednje, upozoravaju analitičari i dodaju da bi ovi izbori mogli da budu odlučujući za ostanak zemlje u evrozoni.

Na izborima učestvuju 18 partija i četiri kolacije.

Glavne partije su, pored Sirize, vladajuća konzervativna Nova demokratija (ND), PASOK, Zlatna zora, Komunistička partija, Potami (Reka), Demokratska levica.

Prema objavljenom istraživanju javnog mnjenja, Siriza ne prestaje da uvećava svoju prednost u odnosu na druge partije i ND premijera Antonisa Samarasa i ona sada iznosi 5,3 odsto razlike i istraživanje pokazuje da bi Siriza trebalo da osvoji 36 odsto glasova.

Siriza je osnovana 2000. godine i partija je okupila bivše marksiste, socijaldemokrate, trockiste i druge grupe koje se bore protiv grčkog establišmenta.

Aleksis Cipras (40) nalazi se na čelu partije koja svoj pobednički talas beleži od prethodnih izbora, održanih u junu 2012, kada je sasvim očekivano osvojila drugo mesto i tada je nazvana suštinskim i moralnim pobednikom tadašnjih izbora.

Grci izlaze na prevremene izbore budući da parlament te zemlje iz tri pokušaja nije uspeo da izabere novog šefa države i, prema Ustavu, u tom slučaju se raspisuju parlamentarni izbori.

Grčki parlament je raspušten 31. decembra, pošto nije, u trećem i poslednjem krugu, uspeo da izabere nekadašenjeg evropskog komesara Stavrosa Dimasa (73) za budučeg šefa države, a pošto mu je podršku dalo 168 poslanika, dok ga 132 poslanika nisu podržala.

SAMARAS OPTIMISTA - NIKO NEĆE RIZIKOVATI EVROPSKI KURS

Grčki premijer i lider Nove demokratije Antonis Samaras izjavio je danas da su vanredni parlamentarni izbori odlučujući za budućnost Grčke, izražavajući istovremeno optimizam i uverenje da na izborima "niko neće rizikovati evropski kurs".

Posle glasanja u gradu Pilosu, Samaras je rekao da će ovi vanredni parlamentarni izbori odrediti budućnost Grčke.
"Danas odlučujemo da li ćemo ići napred jaki, sigurni i bezbedni ili ćemo ući u nevolje", kazao je grčki premijer a prenosi agencija ANA.

Prema njegovim rečima, veoma veliki broj građana je još neodlučan, a upravo oni će biti ti koji će odrediti rezultat glasanja.
"Ja sam optimista", rekao je Samaras.

CIPRAS ZA POVRATAK NADE, DEMOKRATIJE I DOSTOJANSTVA

Grčki narod treba da napravi izbor za povratak nadi, demokratiji i dostojanstvu, kao i okončanju straha, izjavio je Aleksis Cipras, lider opozicione stranke radikalne levice SIRIZA, koja se smatra glavnim favoritom današnjih parlamentarnih izbora u Grčkoj.
"Danas pravimo korak ka povratku nade, okončanju straha, povratku demokratije i dostojanstva u našoj zemlji", rekao je Cipras (40), glasajući na biračkom mestu u Atini, prenela je agencija ANA.

Prema njegovim rečima "odgovornost je na svima koji će glasati".

Cipras je rekao i da se danas odlučuje da li će se Trojka (EU, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond) vratiti sutra u Grčku kako bi bile ispunjene preuzete obaveze koje je preuzeo premijer Antonis Samaras "o daljem smanjenju penzija i plata, povećanju poreza, ukidanju zabrane prodaje na licitaciji stanova dužnika za hipotekarne kredite, odnosno o nastavku bankrotirane i katastrofalne politike restriktivne privrede bez kraja, ili će sutra naša zemlja da počne da se bori za dostojanstven život u Evropi", preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima povratak dostojanstva Grčka bi tražila u "surovim pregovorima".

AFP navodi da je Cipras rekao da "Evropa mora da pronađe alternativu oštrim merama štednje".

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti prenela je rezultate anketa sa birališta, po kojima bi Siriza osvojila između 33,5 i 35,5 odsto glasova, a Samarasova Nova demokratija između 25,5 i 27,6 odsto glasova.

Prema tim izlaznim anketama, uz potreban census od tri odsto, u parlament bi trebalo da uđe sedam stranaka.

Na trećem mestu je ultradesničarska Zlatna zora, sa 6,4 odsto glasova, partija Reka (Potami) sa 6,2 odsto, Komunistička partija Grčke pet odsto, PASOK 4,5 odsto i Nezavisni Grci (Anexartitoi Ellines ili ANEL) 4,3 navodi RIA Novosti na osnovu ankete.

Izvor: Tanjug