Vučić: Srbija dogodine druga zemlja po rastu u regionu

Ukoliko se sprovedu reforme, 2016. godine Srbija bi mogla da bude druga zemlja po rastu u regionu, a 2017. prva i po fiskalu i po rastu, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

.

On je rekao da je deficit u državnom budžetu u 2014. godini znatno manji od planiranog i iznosi 6,6 odsto BDP, čemu su doprinele i mere fiskalne konsolidacije.
"Stezanjem kaiša od septembra, rastom prihoda, smanjenjem rashoda, uspeli smo da deficit smanjimo na 6,6 odsto. Pre kraja godine, odnosno do početka 2016. godine, deficit možemo da dovedemo do nivoa francuskog", rekao je Vučić.

On je dodao da odluka o vraćanju plata i penzija na stari nivo zavisi od rasta bruto domaćeg proizvoda.

Vučić je za televiziju Prva rekao da je planirano da fiskalni deficit u 2014. godini bude između osam i devet odsto BDP, ali da se ispostavilo da iznosi 258 milijardi dinara, odnosno 6,6 odsto BDP, što je značajno manja rupa u budžetu nego što se mislilo u avgustu prošle godine.

Vučić je naveo da su javne finansije u Srbiji loše uređene i da od 2007. godine "dramatično idu nizbrdo", te da je to neko morao da sredi, a da je ova vlada rešila da to sama uradi, bez pritiska od strane međunarodnih insitucija.

SRBIJA SE NEĆE ZADUŽITI VIŠE OD 1,5 MILIJARDI EVRA

Premijer je rekao da se Srbija ove godine neće zadužiti više od milijardu i po evra. Vučić jeobjasnio da će se Srbija zadužiti oko sedam milijardi evra, ali da je reč "rolanju" novca, te će stvarno zaduženje biti verovatno i manje od 1,5 milijardi evra.

Podsećajući da je javni dug trenutno 69,2 odsto BDP, on je ocenio da će javni dug ići do 77-78 odsto BDP do kraja 2016. godine, a da će tad početi da se spušta.

Na komentar da je na jednoj listi uslova poslovanja Srbija na 91. mestu, Vučić je rekao da je reč o paramaterima do marta meseca prošle godine i da nisu u obzir uzeti zakoni o radu, o izgradnji i planiranju, te da će zemlja na toj listi skočiti za 20 do 30 mesta.

On je rekao i da Međunarodna organizacija rada predviđa nastavak smanjena stope nezaposlenosti.

Kako je rekao, projekcije MMF o BDP Srbije u ovoj godini nisu uzele u obzir ono što će biti urađeno u hemijskom kompleksu, Ikarbusu, proizvodnji električne energije...

Na konstataciju novinara da smo na listi Svetske banke na 184 mestu po izdavanju građevinskih dozvola, Vučić je odgovorio da su usvojeni zakoni i da će se dozvole izdavati za 28 dana što je najbrže u Evropi.

Govoreći o Telekomu, Vučić je ponovio da je uveren da će biti prodat po značajno višoj ceni u odnosu na onu koje su nudile prethodne vlade, ističući da živimo u kapitalizmu, a da Telekom stalno gubi deo tržišta zbog konkurencije, te da se postavlja pitanje "ko smo mi da pustimo da se nešto urušava".

Telekom će, prema njegovim rečima, kupiti kompanija koja bude ponudila najviše novca i najbolje uslove za zaposlene i uslugu.
"Čist kapitalizam, ne vidim šta je tu problem", rekao je Vučić.

On je dodao i da je Vojislav Šešelj svojevremeno branio Miloševićev pokušaj privatizacije, uz argumente da je to normalna politika, a ne samoupravni socijalizam.
"Prošli smo 20 godina, a i dalje pričamo iste bajke", rekao je Vučić.

On je naveo da postoji veliko interesovanje investitora za Srbiju i da očekuje veće investicije u Novom Sadu, Nišu, Obrenovcu.

Premijer je, govoreći o investicijama UAE u Srbiji, rekao da će se investirati u Utvu, a da je umesto kompanije Al Dahra, koja nije želela da učestvuje "u negativnoj kampanji", došla druga kompanija.

Premijer je rekao i da je prodaja oružja odlična, da će se uložiti još novca u namensku industriju, s obzirom da nema problema sa plasmanom robe, ali da, recimo, Srbija ne može da proizvede onoliko municije kolika je potražnja.

Govoreći o problemima u izvozu koje ima kompanija "Fijat", Vučić je rekao da je ostvaren niži izvoz zbog smanjene proizvodnje, ali da tu država Srbija ne može da uradi ništa jer je "sve na italijanskom partneru".

Međutim, Vučić je rekao da izvoz svih drugih proizvoda raste, da ima manjih problema sa izvozom u Rusiju zbog pada rublje, ali da su to problemi na dnevnom nivou sa kojima moramo da se borimo.

Vučić je govorio i o projektu "Beograd na vodi", navodeći da je 137 objekata već sklonjeno, a da će "svi videti šta će se dešavati do leta".

Sa predstavnicima Esmarka u utorak o Železari

Pregovori sa Esmarkom o kupovini Železare u Smederevu jesu teški, ali će predstavnici te kompanije doći u utorak u Srbiju kako bi se razgovaralo ugovoru, najavio je premijer Vučić.
"Mi dajemo sve od sebe. Železara zapošljava više od 5.000 ljudi i to je najvazniji resurs za rast BDP-a. U utorak oni dolaze ovde, kompletna njihova ekipa", rekao je Vučić na Televiziji Prva.

Upitan koja su pitanja na dnevnom redu tih pregovora, Vučić je rekao da su to pitanja garancija, cena sirovina, ko će da plaća određene stvari i istakao da su dugovi Železare problem naše države i da je to pisalo i u tenderskoj dokumentaciji.
"Nasledili smo Železaru pustu i praznu, bez nade, kada je napustio US Steel. Mi smo uspeli tu nadu da vratimo. Železara će biti veliki i ogroman uspeh", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je rekao da vlada Evopskoj uniji još uvek nije dostavila plan jer nije završen ugovor o Železari u Smederevu.

On je naglasio da Železara trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona.
Proizvodnja može da se poveća u drugom kvartalu ove godine do 900.000 tona, a u zadnjem kvartalu između 1,8 miliona tona do dva miliona tona, dok je u sledećoj godini za očekivati da pređe dva miliona tona.

Vučić je rekao da će u Srbiji ove godine biti završeno oko 90 kilometara autoputa, 111 kilometara puteva će biti rekonstruisano, a biće završeno i oko 70 kilometara drugih novih puteva.

Premijer je podsetio da se očekuje i početak izgradnje pruge Beograd - Budimpešta koja će biti završena pre kraja mandata ove vlade.
"Ono što nama otvara vrata u celom svetu jesu ekonomske reforme", podvukao je Vučić rekavši da se nada da će 2016. godine uspeti da izađe pred građane Srbije i saopšti im da su reforme uspele.

PRE KRAJA GODINE PRVI KAMION IZ FAP-A

Vučić je rekao da će u Finskoj razgovarati sa predstavnicima kompanije "Sisu auto" o Fabrici automobila Priboj (FAP) i da očekuje da pre kraja godine prvi kamion izađe iz te fabrike.
"Sledi nam raspisivanje tendera, ići ćemo na stvaranje zajedničkog preduzeća sa Sisu-om i očekujemo da pre kraja godine moderan prvi kamion izađe iz FAP-a", rekao je Vučić, koji će sutra boraviti u zvaničnoj poseti Finskoj.

On je naveo da će povratak FAP-a u život uticati na BDP kao i na povećanje životnog standarda ne samo u Priboju, već i u okolini.

Vučić će se sutra sastati sa finskim zvaničnicima sa kojima će razgovarati o ekonomskoj saradnji dveju zemalja.
Prilikom posete Helsinkiju, premijer Srbije će se sastati sa predsednikom Vlade Republike Finske Aleksandrom Stubom (Alexander Stubb), predsednikom Republike Finske Saulijem Ninistom (Sauli Niinistö) i ministrom spoljnih poslova Erkijem Tuomiojom (Erkki Tuomioja).

Boravak u Helsinkiju biće posvećen i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, što potvrđuje i obraćanje premijera Vučića na Okruglom stolu o poslovnim potencijalima Srbije, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

NE MOŽE DA SE OTIMA IMOVINA SRBIJI

Premijer Vučić je izjavio da se Vlada Srbije ponaša veoma odgovorno i da će se tako ponašati i u slučaju Trepče i po pitanju druge imovine na Kosovu i Metohiji i da svi treba da razumeju da ne mogu od Srbije da uzmu sve i da je ništa ne pitaju.

Govoreći o Trepči, Vučić je precizirao da se metalurški deo tog kombinata najvećim delom nalazi na severnu Kosovske Mitrovice, a rudnici na južnom i da se ne mogu negirati srpski interesi.

Kako je rekao, komprimisi će se morati praviti, te da se nikako ne može složiti sa onima koji insistiraju i koji izjavljuju, a koji su priznali Kosovo, na tome da im sve i pripada.

Kako je rekao, sve što je Srbija uspela do sada u zaštiti svojih interesa i imovine je u tim uslovima - herojsko delo.

On je dodao da ga histerija koju Albanci pokazuju i to što su protestovali i hoće da ruše tamošnju vladu uopšte ne interesuje, da zapadne sile moraju da razumeju da "ne možete da uzmete sve i da nas ništa ne pitate" i da tako nešto nigde ne piše u sporazumu iz Brisela.
Na pitanje da li je tačna izjava izvestioca evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera da je Vučić "ucenio" da se razgovori u Briselu neće nastaviti ako Priština prisvoji Trepču, premijer je rekao da nije tako rekao, ali da bi to moglo tako da se čita.

Kako je naveo njegov posao je da štiti Srbiju od onih koji su jači, ali istovremeno da je ne izloži sankcijama, izolaciji, bombardovanju...
"Skupo me građani Srbije plaćaju, sa ovim smanjenjem to je 108.000 dinara i to je velika plata da ga ne bi obavljao na najbolji mogući način", rekao je on i dodao da nije nikoga ucenjivao, ali je naveo da se od Srbije ne može nešto očekivati, a da je stalno saplicću.

"Pitanje imovine smo pokretali više puta i sada sam ga namerno pokrenuo dodatno" rekao je premijer i ponovio da je njegov posao da vodi računa o Srbiji i da sebe izloži političkoj ili nekoj drugoj opasnosti, ali ne Srbiju.

Čekam odluku tužilaštva i suda

Premijer Vučić je, povodom tvrdnji Zaštitnika građana Saše Jankovića da nije dobio traženu dokumentaciju o incidentu tokom prošlogodišnje Parade Ponosa, izjavio da, ako je to tačno, onda je neko kriv.

"I to je moj stav", rekao je Vučić istakavši da u to pitanje ne želi da ulazi dok Tužilaštvo ne bude donelo odluku i dok sud ne donese presudu.

Premijer je podsetio na sve što je, kako je rekao, istrpeo gledajući kako mu prebijaju brata, "kako mu lome kičmu" i optužuju ga da je za nešto kriv, iako on nijednom nije uzvratio, ne zato što je slab, već zato što je reč o državnim organima".
"Kada sve to vidite, najbolje je da se isključite iz toga i da ćutite, da sačekate da državni organi donesu svoju odluku.

Tužilaštvo će da da svoj sud i kakav god da bude sud suda, ja ću to apsolutno prihvatiti", rekao je Vučić i dodao:
"Osudiću i reći: 'Svoga brata volim najviše na svetu, ali izgleda da si ti kriv Andrej… Zakoni su jači i od tebe. i od mene, od svakog drugog u ovoj zemlji, ali nadam se i od Zaštitnika građana'".

Na pitanje, koje takođe postavlja Zaštitnik građana, zašto ga štite Kobre, premijer je rekao da je to zato što im veruje i zbog manjih troškova.

OČEKUJEM POMOĆ EU U PRIMENI MEDIJSKIH ZAKONA

Vučić je izjavio da je sa potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom u Davosu razgovarao o ekonomiji i da je lično pokrenuo pitanje medija u Srbiji, zatraživši da Evropa kaže šta je to što nije dobro u primeni naših zakona.

Vučić je rekao da je od Timermansa dobio uveravanje da će se ozbiljno pozabavi tim pitanjem i da će ga o tome obavestiti.
"U njega lično imam veliko poverenjem i verujem da će se dodatno zainteresovati. Puna sloboda i razume se nekakva odgovornost ne bi bilo zgoreg da postoji", rekao je Vučić.

On je podsetio da se primedbe o slobodi medija u Srbiji nalaze u jednoj i po rečenici u okviru Izveštaja o napretku Srbije, i to u delu koji se bavi slobodom izražavanja.

Premijer je rekao da je zbog toga iskreno zabrinut i da će uraditi sve što misli da treba da bi se to popravilo.

Vučić je naveo da je od Timermansa tražio da Evropa kaže šta je to što treba da promenimo, jer pošto su nam zakoni dobri, treba da nam kažu šta je to što ne valja u njihovoj primeni.

On je naglasio da kada su u pitanju mediji, ne može da prihvati neistine, poput onih koje su i ovih dana plasirane u pojedinim medijima.
"Kakve veze mi imamo sa nekim vašim humorističkim emisijama, koje su meni uzgred super i ja im se smejem kad sam i sam tema. Znate da to nama ne smeta, ni meni, ni Tomi Nikoliću, niti bilo kome", rekao je Vučić.

A na pitanje o ukidanju "Utiska nedelje" Olje Bećković, koja je premijera optužila da je to njegovo delo, Vučić kaže:
"Pozovite vašeg vlasnika, Grka, i pitajte njega. Olja Bećković kaže da je to uradio Vučić, ali kaže da za to nema dokaze. Pozovite gazdu pa ga pitajte da li je to uradio Vučić ili nije", predložio je premijer.

Vučić je rekao da je srećan što u Srbiji mediji mogu da izmišljaju svakojake gluposti i da ih objavljuju u pojedinim medijima, a tiču se, pre svega, njega, njegove porodice i pojedinih članova vlade.

Kao najnoviji primer, on je naveo napad lidera DS-a Bojana Pajtića koji je zahtevao i njegovu ostavku nakon što je Savet Evrope objavio izveštaj o starom Zakonu o radu.

Istakavši da Pajtić nije shvatio da je reč o zakonu koji je donela DS, Vučić je rekao da je lider demokrata brže bolje ocenio da je reč o bahatosti ove vlade, da je reč o zakonu koji treba hitno staviti van snage i izmeniti, a da premijer podnese ostavku.
"A ja sada pitam hoće li neko da odgovara za taj bahat, nedogovoran i loše donet zakon", rekao je Vučić, istakavši da su mnogi mediji to ignorisali, te da B92 i Blic objavljuju psovke i uvrede, ali samo kada su izrečene protiv njega I na njegov račun.

Osvrnuvši se na slučaj BIRN-a, Vučić je podsetio da je ta mreža u kratkom vremenu čak tri puta obmanula javnost - tekstom o ugovoru sa Er Srbijom, o kopu "Tamnava-Zapadno polje" i vešću da je održana sednica vlade u danu kad je nije bilo.
"Tri od tri neistinite stvari da bi EU finansirala, sve tri su usmerene protiv vlade. Šta je trebalo, da se pravim da sam lud, da ne vidim, da ćutim", zapitao je premijer, istakavši da je potvrđeno da BIRN finansira EU.

I EU je to potvrdila, kazao je Vučić, napomenuvši da su kasnije rekli da su tražili te tekstove od BiRNA, ali ne i takve.
"Ja sam srećan i zadovoljan što u Srbiji možete da izmišljate svašta i da to posle objavljujte, a za to ne odgovarate. Zadovoljan što smo i pored najtežih uvreda, uspeli da velikom broju ljudi rešimo probleme posle poplava. Uspeh je što smo posle brojnih neistina uspeli da zemlju podignemo iz blata i napravimo da bude tako ugledna u svetu", zaključio je premijere.

Izvor: Tanjug