Situacija na jugu Srbije se normalizuje

Situacija u Pčinjskom okrugu koji je juče bio pogođen obilnom kišom se normalizuje s obzirom na prestanak padavina, i ako tako ostane, pristupiće se ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija ugroženih domaćinstava.

.

Na svim pogođenim područijima nema ugroženog stanovništva, saopštilo je večeras Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga od 23. januara palo je oko 25 litara kiše po kvadratnom metru, a u toku prethodnih dana usled topljenja snega zemlja je bila natopljena te nije mogla biti prihvaćena atmosferska voda, navodi se u saoštenju.

Kanalizacija i ispusti nisu mogli prihvatiti nastalu količinu padavina pa se voda slivala kroz seoske ulice, navodi se u saopštenju.

Na predlog Štaba za vanredne situacije grada Vranja, gradonačelnik je doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije grada Vranja (desna strana toka Južne Morave), usled velikih padavina i izlivanja vodotokova drugog reda i bujičnih potoka.

Najviše je pogođena Vranjska Banja i to naselja Savince, Bujkovac i Korbelac.

Sektor za vanredne situacije je primao dojave i koordinirao angažovanje mehanizacije lokalne samouprave za saniranje infrastrukture, saopšteno je iz MUP-a.

U Vladičinom Hanu, pripadnici Sektora su evakuisali 22 ljudi koji su smešteni u prihvatni centar u Osnovnoj školi. Na predlog Štaba za vanredne situacije opštine Vladičin Han, predsednik opštine doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji te opštine.

Štab u Vranju: Velika šteta u selima, nema žrtava

U selima Korbevac, Kupinince, Zlatokop, Tibužde, Bujkovac i Gornje Trebešinje pričinjena je velika materijalna šteta, ali nije bilo ljudskih žrtava, konstatovao je večeras na sednici gradskog Štaba za vanredne situacije u Vranju gradonačelnik i komandant Štaba Zoran Antića.

Dragan Tasić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije, rekao je da je u Vranju od četiri ujutru palo 25 litara kiše po metru kvadratnom, ali je uzork naglog rasta bujičnih potoka ipak bila natopljena zemlja usled otapanja velikih količina snega, koje nije bila u stanju da prihvati nagle i obilne padavine, prenosi sajt grada Vranje.

Predsednica gradske opštine Vranjska Banja Slavica Sotirović je rekla da će drugi most u Korbevcu prema selu Prevalac izdržati nalete vode i navela da su odsečene pojedine kuće u selu Stari Glog.

Iz Elektrodistribucije su saopštili da je 300 domaćinstava u selima oko Krive Feje bez struje, a desetak stubova je palo i u selu Gornje Trebešinje.

Predstavnici PZP saopštili su da nije prohodan put drugog reda kod Vladičinog Hana.

Gradski Štab za vanredne situacije naložio je dežurstva svih poverenika u mesnim zajednicama i praćenje vodotokova, navodi se u saoštenju sa sednice.

Takođe, nakon povlačenja vode biće sprovedena akcija čišćenja kuća i dvorišta, a preduzeće "Visan" ponudilo je uslugu dezinfekcije ugroženih područja bez naknade.

Gradski Zavod za javno zdravlje ispitaće higijensku i epidemiološku situaciju u poplavljenim kućama, a biće i organizovana dostava vode u selima koja to zatraže. Naloženo je i uklanjanje ostataka srušenog mosta u Korbevcu i praćenje stanja u naselju Savinci u Vranjskoj Banji.

Na predlog gradonačelnika, biće formirani timovi koji će danas obići sva sela na teritoriji Grada Vranja.

Izvor: Tanjug