Od 1. marta dozvole za manje od mesec dana u svim opštinama

Sve lokalne samouprave u Srbiji će do 1. marta morati u potpunosti da primenjuju Zakon o planiranju i izgradnji i izdaju građevinske dozvole u roku do najviše mesec dana, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

.

Ona je na skupu sa predstavnicima svih opština i gradova u Srbiji rekla da će već sledeće nedelje početi edukacija lokalnih službenika.

Mihajlović je na skupu u Skuštini Srbije najavila da će biti napravljen i registar lokalnih samouprava o brzini izdavanja dozvola, tako da će se one takmičiti da budu što bolje rangirane zbog potencijalnh investitora.
"Mi imamo neke opštine koje već sada izdaju građevinske dozvole za 4,5 ili 10 dana, ali njih je manji broj i mi hoćemo da sve budu tako dobre i da se u celoj Srbiji gradi", istakla je Mihajlović.

Ona je kazala da je sve to uslov da bi do kraja ove godine mogla da bude uvedena i elektronska građevinska dozvola.

Mihajlović je navela da će Ministarstvo uvesti i "SOS" telefon za lokalne samouprave na kome će njihovi službenici moći da dobiju sve informacije od ministarstva ako naiđu na neke probleme u primeni zakona.

Ona je takođe istakla da je cilj vlade da 2015. bude godina realizacije mnogih projekata i da će biti mnogo više gradilišta i investicija.

Izvor: Tanjug