"Diznilend" izvor širenja malih boginja u Kaliforniji, 70 zaraženih

Kalifornija se suočava sa manjom epidemijom malih boginja, bolesti koja je u SAD praktično iskorenjena, a većina slučajeva povezana je sa tematskim parkom "Diznilend".

.

Kalifornijska državna Služba za javno zdravlje na svom sajtu navodi da je od kraja decembra do danas zabeleženo 59 slučajeva malih boginja, od čega su 42 slučaja povezana sa parkom "Diznilend", koji se nalazi u kalifornijskom gradu Anahajmu.

Od 42 potvrđena slučaja obolelih od malih boginja, petoro su zaposleni u "Diznilendu", saopštila je Služba za javno zdravlje.

"Do prvobitne izloženosti virusu je došlo u decembru, ali su novi oboleli posetili 'Diznilend' u januaru", navodi se na sajtu Službe.

Male boginje su visoko zarazna bolest, a može da se širi i vazduhom, bez fizičkog kontakta. Infekcija obično počinje visokom temperaturom, a praćena je kašljem, konjuktivitisom i osipom.

Služba za javno zdravlje Kalifornije je saopštila da širenje malih boginja u toj američkoj saveznoj državi ukazuje na potrebu nove vakcinacije. Male boginje su u SAD iskorenjene od 2000. godine, ali je ta bolest i dalje prisutna u Evropi, Africi i Aziji.

Izvor: Tanjug