Usvojene izmene zakona o notarima

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o javnom beležništvu i seta pratećih zakona, čime su stvoreni uslovi da bude odblokiran rad pravosuđa.

.

Usvajanje izmena tog zakona izuzetno je važno, jer se time prekida četvromosečni štrajk advokata.

Ministar pravde NIkola Selaković je rekao da je Vlada Srbije te izmene usvojila u neizmenjenom obliku, kako su predložili predstavnicia advokata, istakavši da su definisana sporna pitanja - postojanje javnobeležničkog zapisnika, ugovora o prometu nepokretnosti i postupak potvrđivanja pravnih poslova tzv.solemnizacija.

S druge strane, predstavnici opozicije Selakovića smatraju odgovornim što je došlo do "paralize pravosuđa, jer je tvrdoglavo insistirao na stvarima koje sada anulira podnošenjem izmena zakona" i zatražili su njegovu ostavku.

Raspravu su pratili su i predstavnici advokature, a predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević rekao je novinarima da će advokati početi sa radom onog trenutka kada izmene Zakona o javnom beležništvu stupe na snagu.

On je poručio da advokatura više neće ćutati i da zahtev za smenu ministra Selakovića još važi, ali da nije uslov za obustavu protesta.

Usvajanjem zakona i njegovim objavljivanjem u Službenom glasniku, dan pošto bude usvojen, biće prekinut četvromosečni štrajk advokata.

Zakoni će stupiti na snagu dan pošto budu objavljeni u Službenom glasniku.

Izmene Zakona o janim beležnicima predviđa da će u formi javnobeležničkog zapisa javni beležnik sastavljati ugovore o raspolaganju nepokretnostima poslovno nesposobnih lica, lica koja ne mogu da vide, čuju, govore, čitaju i pišu, sporazum o zakonskom izdržavanju.

Usvojeni su i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o prometu nepokretnosti, Zakon o izmenama i dopunama o vanparničnom postupku, Zakon o izmenama i dopunama porodičnog zakona, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o nasleđivanju i Zakon o dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

Usvajanjem tih zakonskih rešenja završena je sednica, a poslanici bi novu sednicu sa jednom tačkom dnevnog rada - predlogom Zojinog zakona, trebalo da počnu sutra.

Izvor: Tanjug