"Zahtevi prosvetara neće biti ispunjeni"

Vlada ne može da izađe u susret zahtevima prosvetnih radnika koji štrajkuju zbog novčanih izdvajanja, a to ne dozvoljava ni MMF, izjavio je danas u Čačku ministar prosvete, Srđan Verbić.

.

Ministar očekuje da se situacija smiri i smatra da neće biti radikalizacije štrajka prosvetara.

"Očekujem da radimo nezavisno od štrajka. Voleo bih da su sindikati u pravu i da u budžetu ima novca za plate, ali za te namene sredstava nema", naveo je Verbić i dodao da će ministarstvo učiniti sve da budžet bude dovoljno transprentan, ukoliko to sada nije.

Govoreći o platnim razredima Verbić je rekao da je to veliki posao kojim treba da se bavi cela Vlada, a ne samo ministarsvo prosvete.

Ne postoji višak prosvetnih radnika u obrazovanju, ali je neophodna bolja organizacija budući da postoji veliki broj nastavnika koji rade u dve ili tri škole, jer nemaju pun fond časova, rekao je ministar odgovarajući na pitanje novinara ima li viška zaposlenih u prosveti.

"Želimo da škole bolje funkcionišu i kroz racionalizaciju će postojati mogućnost da pojedinci dobiju otpremninu", dodao je Verbić. On je napomenuo da je cilj vlade svakako da se povećaju plate, međutim , za to moraju pstojati mehanizmi i dodao da ne postoji čarobni štapić za rešenje nagomilanih problema.

"Mnogo ćemo morati da radimo, ali moramo se bolje razumeti", zaključio je ministar.

S druge stranje, predsednik Unije sinikata prosvetnih radnika Srbije, Dragan Matijević kaže da će štrajk biti radikalizovan.

"Štrajkački odbor je u subotu imao sastanak sa Verbićem i ponavlja se ista priča. Od ižuzeća prosvenih radika kada je u pitanju smanjenje plata nema ništa, od kolektivnog ugovora takođe, kao ni od Zakona o platnim razredima" rekao je on .

Matijević je precizirao da će štrajk biti nastavljen u zakonskoj formi, odnosno sa minimumom procesa rada, ali planiraju se i drugi koraci.

"Za 26. januar planiramo jedan Svetosavski marš na Beograd kako bismo kolege iz tog grada koji nisu pokazali agilnost u štrajku opametili", rekao je on. Prema njegovim rečima u 130 škola u Srbiji nisu zaključene ocene, pa će tokom ove, ili početkom sledeće sedmice biti održana odeljenska veća kako bi se to završilo.

Inače, ministar prosvete je danas prisustvovao tribini "Kako do boljeg statusa nastavnika" održanoj u čačanskoj O S S "Milica Pavlović".

Verbić je ranije danas u Kragujevcu izjavio da će u većini škola na početku drugog polugodišta časovi trajati 45 minuta, kao i da se nastavljaju pregovori sa predstavnicima sindikata zaposlenih u prosveti.

"U većini škola časovi će trajati 45 minuta, a verujem da će u nekim biti skraćeni na 30 minuta i to je regularan zakonom definisan način rada i nismo srećni zbog toga", rekao je Verbić novinarima u Kragujevcu, gde je danas zajedno sa oko 70 direktora osnovnih i srednjih škola Šumadije i Pomoravlja učestvovao u radionici "Verifikacija i proširena delatnost ustanova".

Naglašavajući da škole i đaci ne treba da trpe i da nastava treba da se odvija što je regularnije moguće, Verbić je rekao da razgovori sa sindikatima traju i da će biti nastavljeni i narednih dana.

"Sindikati i predstavnici Vlade će nastaviti svoj posao. Taj posao je jako važan, koliko god da traje - traje, želimo dasindikati budu socijalni partner, neko na koga i država može da se osloni da će uraditi nešto što unapređuje sistem", rekao je Verbić.

Ocenjujući da sindikati odgovornije prilaze problemu, Verbić je rekao "svi znamo da se školska godina nastavlja i da su sindikati pozvali svoje članstvo da zaključe ocene kako bi se regularno ušlo u drugo polugodište".

"Mislim da neće biti nikoga kome ocene nisu zaključene za prvo polugodište a da ulazi u drugo, to su obećali i sindikati", rekao je Verbić i naveo da će u toku dana imati još jedan sastanak sa sindikatima, a potom ponovo za dva dana, kao i naredne sedmice.

Tokom posete Kragujevcu, ministar Verbić se sastao i sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem, sa kojim je razgovarao o o temama vezanim za obrazovanje, kako o modernizaciji i obnovi škola, tako i o isplati zaostalih dugovanja gradske uprave kragujevačkim školama.

Gradonačelnik je, kako je saopštilo ministarstvo prosvete, obećao da će Kragujevac u narednom periodu krenuti sa isplatom nagomilanih dugovanja nasleđenih iz prethodnih perioda.

Izvor: Tanjug