Anonimusi prvo objavili pa započeli rat

Hakerska grupa Anonimusi prvo je pre dva dana objavila rat islamistima, a sada je i izvela svoj prvi hakerski napad.

.

Nakon masakra koji se dogodio u Parizu, a pre svega zbog napada na satirični časopis "Charlie Hebdo" jedna od najpoznatijih hakerskih grupa Anonimusi koja svoje ogranke ima širom sveta, objavila je rat islamistima.

Anonimusi su rat nazvali Operacija Charlie Hebdo, #OpCharieHebdo i tom prilikom otvorila Tviter nalog sa istim imenom, @OpCharlieHebdo.

U prvom objavljenom videu kaže se da je to "poruka za Al Kaidu, Islamsku državu i druge teroriste".

Na snimku se može videti osoba sa simboličnom prepoznatljivom maskom "Anonimusa" kako sedi za stolom, a na ekranu je ispisan haštag #OpĆarlieHebdo, što je skraćenica za "Operaciju Šarli ebdo".

Maskirani član "Anonimusa" je na video snimku rekao: "Objavljujemo rat protiv vas, teroristi!"

On je dodao da će njegova hakerska grupa ući u trag i srušiti sve naloge na društvenim mrežama koji imaju veze sa teroristima, kako bi osvetili 12 ljudi ubijenih u sredu u redakciji "Šarli ebdoa" u Parizu, među kojima su i osam novinara.

.

Video je propraćen saopštenjem sa naslovom "Poruka neprijateljima slobode izražavanja", koje je objavljen na sajtu Pastebin, a u kojem zajednica hakera izražava saučešće "porodicama žrtava ovog kukavičkog čina vrednog prezira".

"Anonimusi" su u saopštenju naveli i da je "sloboda izražavanja pretrpela nehumani napad i naša je dužnost da reagujemo".

Veoma brzo usledio je i prvi napad, prenosi sajt Mashable.com. Grupa je juče objavila da je napala sajt ansar-alhaqq.net koji francuske novine opisuju kao francuski džihadistički sajt.

Sajt nije funkcionisao oko sat vremena nakon objave Anonimusa, a posle je vraćen u normalan rad.

Nije poznato šta su konkretno hakeri uradili, ali zna se da je uobičajeno oružje Anonimusa sajber napad poznat kao "Distributed Denial of Service (DDoS)" koji podrazumeva opterećivanje sajtova mnoštvom sadržaja i saobraćaja. Sajtovi MasterCard i PayPal neretko se suočavaju sa ovakvom vrstom napada.

Belgijski ogranak Anonimusa vrlo brzo je pružio podršku u napadima, što pokazuje koliko su članovi ove grupe iz čitavog sveta složni. Manje je poznato zbog čega do sada dobro poznati profil ove grupe @YourAnonNews nije objavio ništa u vezi novog sajber rata.

Pročitajte i:

Danas Marš solidarnosti u Parizu