Napadači drže taoca u štampariji, opkolila ih policija

Francuska antiteroristička policija opkolila je malo mesto na severu Francuske Damarten-on-Goel koje nadleću helikopteri, gde osumnjičeni za napad na redakciju satiričnog časopisa drže najmanje jednu osobu za taoca u štampariji.

.

Policija i antiterorističke snage su blokirale sve ulaze u to mesto sa 8.000 stanovnika, pokušavajući da ograniče razmere opsade.

"Svim stanovnicima je rečeno da ostanu kod kuće. Deca moraju biti bezbedna u školi", piše na sajtu gradske uprave.

Pre toga je policija jurila vozilo koje se velikom brzinom kretalo autoputem A2 prema Parizu, dok se obruč oko dvojice osumnjičene braće steže, navodi Rojters.

Osumnjičeni za terorizam se nalaze u u preduzeću "Kreasion tendans dekuvert"(Création Tendance Découverte), koje ima samo pet zaposlenih.

Štamparija je opkoljena jakim policijskim snagama, koje navodno već vode pregovore sa osumnjičenima.

Prema francuskim medijima, danas su se čuli pucnji tokom potere za jednim automobilom na severu Francuske, u kojem su, kako se pretpostavlja, bili osumnjičeni.

Kako javljaju mediji dve osobe, koje su povređene u razmeni vatre, odvezene su u bolnicu.

Gotovo 48 sati od napada na redakciju "Šarli Ebdo", u kojem je poginulo 12 osoba, osumnjičeni su ukrali jedan automobil kojim su nastavili bekstvo.

Prema medijima, vozilo je ukradeno jutros oko 8.40 sati u mestu Montanji Sent Felisite, u regionu Oaz od strane dva lica naoružana automatskim oružjem, koji odgovaraju opisu osumnjičenih.

Samo par minuta kasnije došlo je do razumene vatre u Sen-e-Marn, nadomak Damarten-on-Goel, blizu zone u kojoj su specijalne jedinice tražile osumnjičene.

Više lica, kako je navedeno, iz ukradenog automobila, pucalo je u pravcu snaga bezbednosti.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev je potvrdio da je u toku akcija specijalne jedinice žandarmerije u mestu Damarten-on-Goel.

Braća Šerif i Said Kuaši, koji su osumnjičeni za teroristički napad na magazin „Šarli Ebdo", žele da umru kao mučenici, tvrdi odbornik gradske vlasti u tom mestu.

On je, u izjavi televiziji „iTele", rekao da su dva osumnjičena izjavila da „žele da umru kao mučenici".

Zbog akcije potere za osumnjičenima za napad na francuski satirični list, koja se odvija u mestu Damarten-on-Goel, dve piste za sletanje na glavnom pariskom aerodromu Šarl de Gol su zatvorene a avioni se preusmeravaju, javljaju francuski mediji.

Oni dobijaju rute koje ne idu iznad ovog mesta.

Četiri osobe koje su povređene u terorističkom napadu na redakciju satiričkog magazina „Šarli ebdo" u Parizu će preživeti, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev.

On je rekao da je stanje osoba koje su teško povređene u oružanom napadu i dalje teško, ali im život više nije ugrožen.

Još sedam lica, koja su zadobila lakše povrede, već su napustila bolnicu, dodao je ministar.

Veruje se da su braća izvela najveći napad na tlu Francuske u poslednjih 50 godina u znak osvete zbog toga što je "Šarli ebdo" u više navrata objavljivao karikature proroka Muhameda.

Ekstremna džihadistička organizacija Islamska država, koja je zauzela delove Iraka i Sirije, proglasila je odbeglu braću "herojima" na svojoj radio stanici Al-Bajan.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kaznev izjavio je da je ukupno 88.000 pripadnika snaga bezbednosti u stanju pripravnosti širom zemlje, kao i da će u nedelju u Parizu biti održana međunarodna konferencija o terorizmu.

Izdati su nalozi za hapšenje Šerifa Kuašija (32), poznatog džihadiste koji je 2008. godine osuđen kao pripadnik mreže koja šalje borce u Irak, i njegovog 34-godišnjeg brata Saida.

Obojica su rođena u Parizu. Roditelji su im bili Alžirci, ali su vrlo rano ostali siročad.

Murad Hamid (18), koji je osumnjičen za saučesništvo u izvršenju napada, sam se predao policiji, ali nije jasno kakvu je on ulogu imao u napadu, navodi AFP.

Prvi čovek britanske obaveštajne službe MI5 Endru Parker upozorio je da teroristička mreža Al Kaida želi da izvede "spektakularne terorističke napade koji bi za posledicu imali veliki broj civilnih žrtava" u Britaniji i drugim zapadnim državama.

Parker je rekao da, i pored toga što danas novu opasnost predstavljaju džihadisti Islamske države, postoje saznanja da Al Kaida i dalje nastoji da "uradi nešto spektakularno".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas, nakon susreta sa državnim rukovodstvom Letonije, vanredni sastanak šefova država i vlada Evropske unije u Parizu koji će biti posvećen borbi protiv terorizma.

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je ranije danas da su potrebne nove mere u borbi protiv terorizma. On je, povodom terorističkog napada na magazin „Šarli ebdo", rekao da je "bez sumnje neophodno da se preduzmu nove mere u odgovoru na pretnju terorizma".

Francuska policija potvrdila je da su otmičari u štampariji u mestu Damartin en Goel braća Šerif i Said Kuaši, koji su osumnjičeni da su izvršili teroristički napad na magazin “Šarli Ebdo”.

U toku je evakuacija nekoliko škola u tom mestu a, prema rečima gradskih zvaničnika, oko 200 dece iz predškolske ustanove, osnovne i srednje škole biće prebačeno u gimnaziju gde će njihovi roditelji doći po njih.

“Možemo potvrditi u ovom trenutku da postoji otmica. Ekipe pokušavaju da uspostave kontakt, i prioritet je da se uspostavi dijalog sa otmičarima“, ističu predstavnici Ministarstva unutrašnjih psolova, a prenose francuski mediji.

Istovremeno ukazuju da taj proces može potrajati, satima pa čak i danima. Policija naglašava da se "skoro sa sigurnošću“ može potvrditi da se radi o braći Kuaši.

Inače mediji javljaju da je policija prekinula sve veze u unutrašnjosti štamparije u kojoj se nalaze osumnjičeni, kako otmičari ne bi saznali šta se događa oko njih.

Kako su ranije javili mediji taoc braće Kuaši je Mišel Katalona (28), koji radi u štampariji u koju su upali.

Novinarka Sigolčne Venson izjavila je da joj je pošteđen život u napadu na redakciju satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo", u kome je ubijeno 12 osoba, od kojih su 10 njene kolege, i dvoje policajaca, ali pod uslovom da pređe u islam, objavio je "Dejli mejl" na svom sajtu.

"Neću te ubiti zato što si žena, a mi ne ubijamo žene, ali moraš da pređeš u islam, čitaš Kuran i nosiš veo", rekao joj je jedan od napadača kako je sama ispričala.

Ona je za radio RFI rekla da je jedan od napadača uperio oružje u nju, ali je onda odlučio da je ne ubije.

Vensonova je, takođe, ispričala da je napadač dok je odlazio vikao "Alahu akbar, alahu akbar" (Alah je veliki).

Izvor: Tanjug