Telegrami saučešća povodom napada i Parizu

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković uputila je telegrame saučešća predsedniku Narodne skupštine Francuske Klodu Bartoloneu i predsedniku Senata Žeraru Laršeu povodom napada u Parizu.

.

"Sa užasom i nevericom smo primili vest o brutalnom terorističkom aktu u Parizu, koji najoštrije osuđujemo. Dozvolite mi da Vam, u ime Narodne skupštine Republike Srbije i u svoje lično ime, uputim izraze najdubljeg saučešća zbog tragičnih žrtava terorističkog napada".

Republika Srbija je, podsetila je Gojković, čvrsto privržena vrednostima života i slobode govora, kao i borbi protiv terorizma kao globalne opasnosti.

"Računajte na našu punu solidarnost u odbrani ovih vrednosti. Molim Vas da primite izraze prijateljske podrške u ovom teškom trenutku, uz uverenost da će snaga tolerancije nadvladati bezumlje nasilja", navodi se u telegramu saučešća.

Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom Nataša Vučković i "Slavko Ćuruvija Fondacija" izrazili su danas saučešća povodom napada na francuski satirički list "Šarli Ebdo", u kojem je ubijeno najmanje 12 ljudi.

Vučković je, kako je saopšteno iz parlamenta, izrazila saučešće ambasadoru Francuske Kristin Moro povodom strašnog zločina u redakciji "Šarli Ebdo".

U pisanoj izjavi saučešća porodicama žrtava i francuskom narodu, Vučković je istakla da je “Šarli Ebdo jedan od svetionika slobodne štampe i prava na slobodu izražavanja koji je novinarima i borcima za slobodu medija širom sveta davao podsticaj i ohrabrenje da istraju u borbi za svoja uverenja i slobodno novinarstvo".

"Francuska nas je uvek nadahnjivala borbom za slobodu i demokratiju. Danas stojimo solidarni s njom", navela je Vučković.

"Slavko Ćuruvija Fondacija" je, "užasnuta masakrom u redakciji nedeljnog lista 'Šerli Ebdo'", izrazila najdublje saučešće porodicama i kolegama žrtava.

Kako navode iz Fondacije, novinari su ubijeni u borbi za pravo da slobodno misle i da svoju kritiku sveta u kome su živeli slobodno prenesu drugima.

"Bez tih sloboda nije moguća bilo koja druga i zato smo dužni da ovu borbu nastavimo. Tragične žrtve novinara 'Šerli Ebdoa' - i žrtve svih koji su pali pre njih - dodatno nas obavezuju da ustanemo protiv terora i represije nad slobodom mišljenja i izražavanja, gde god se pojavili i koji god ideološki predznak nosili", poručili su iz Fondacije.

U Ambasadi Francuske u Beogradu danas je otvorena knjiga žalosti nakon napada na nedeljnik "Šarli Ebdo" u Parizu, u koju će moći da se upišu svi oni koji žele da odaju poštu žrtvama i izraze svoju solidarnost.

Nakon jučerašnjeg napada na nedeljnik "Šarli Ebdo" u kojem je ubijeno 12 i ranjeno više drugih osoba, ambasada Francuske u Srbiji obaveštava javnost da će, na poziv francuskog predsednika Fransoa Olanda, koji je proglasio 8. januar za Dan žalosti, otvoriti knjigu žalosti, navodi se u saopštenju Ambasade.

Svi zainteresovani mogu da se jave na ulaz iz Pariske ulice broj 11 u Beogradu, danas od 15.00 do 17.00 sati, i sutra od 10.00 do 12.00 i od 14.00 do 16.00 sati, precizira se u saopštenju.

Ambasada Francuske se unapred zahvaljuje posetiocima što će, iz bezbednosnih razloga, pokazati svoj lični dokument na ulasku (ličnu kartu ili pasoš), bez kojeg ulaz neće biti dozvoljen, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug