MUP: Rekordna zaplena 1.338 tona duvana - 12 uhapšenih

U akciji policije, Bezbedonosno informativne agencije i Poreske uprave zaplenjeno je rekordnih 1.338 tona duvana i uhapšeno 12 osoba koje su ostvarile protivpravnu imovinsku korist veću od 490 miliona dinara.

.

Akcija, u kojoj je ostvarena do sada najveća zaplena duvana u istoriji je sprovedena u korodinaciji sa višim javnim tužilaštvom u Šapcu, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Osumnjičeni se terete i da su oštelili budžet Republike Srbije za oko 139 miliona dinara, navodi se u saopštenju.

Uhapšeni su: M.Ž. odgovorno lice AD "Duvan" iz Ljubovije, Đ.R. odgovorno lice PD "Kopeks" Novi Sad, M.V. vlasnik agencije za konsalting i menadžment iz Ljubovije i član komisije za otkup duvana AD "Duvan" i D.P. registrovani proizvođač duvana sa područja opštine Pećinci

MUP je naveo i da su uhapašeni i M.P. proizvođač duvana sa područja opštine Pećinci, M.Ć. registrovani proizvođač duvana iz Kaća, I.R. komercijalista PD "Kopeks" Novi Sad i V.D. tehnolog u proizvodnji AD "Duvan" iz Ljubovije.

Među uhapšenima su i I.S. magacioner u AD "Duvan" iz Ljubovije, N.J. radnik u proizvodnji AD "Duvan" Ljubovija, G.D. službenik PD "Kopeks" Novi Sad i P.S. tehnolog PD "Kopeks" Novi Sad.

Oni se terete da su počinili krivična dela: zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave i poreske utaje, navedeno je u saopštenju.

Sumnja se da su krivična dela izvršili tako što je u fabrici "Duvan" u Ljuboviji u toku 2014. dopremljen sušeni duvan radi dalje prerade.

Dopremljeno je "1.338.082,00 kilograma duvana u vrednosti 295.153.705,14 dinara, bez porekla i zavođenja kroz poslovnu dokumentaciju AD "Dunav, koji je bio namenjen za prodaju van legalnog tržišta".
"Time je budžet Republike Srbije oštećen za ukupno 138.531.094,28 dinara", navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni su, "da bi prikrili izvršena krivična dela, falsifikovali službenu dokumentaciju preduzeća "Kopeks" Novi Sad i AD "Duvan"

Prilikom provera u AD "Duvan" Ljubovija, "u magacinskim prostorijama pronađena je i privremeno oduzeta ova količina sušenog duvana namenjena nelegalnom tržištu".

Izvor: Tanjug