Francuska: Jedan napadač ubijen, za dvojicom se traga. Dan žalosti

Francuska policija saopštila je da se predao Hamid Murad, 18-godišnji muškarac koji se smatra jednim od trojice osumnjičenih za napad na satirični časopis "Šarli Ebdo" u Parizu. Nastavlja se potraga za drugom dvojicom osumnjičenih, braćom Šerifom i Saidom Kuačijem. Dan žalosti u Francuskoj u znak sećanja na ubijene u napadu..U međuvremenu je jutros došlo do nove pucnjave u južnom predgrađu Pariza.

.

Francuska policija saopštila je da se predao Hamid Murad, 18-godišnji muškarac koji se smatra jednim od trojice osumnjičenih za napad na satirični časopis "Šarli Ebdo".

Murad se, prema pisanju francuskih medija, predao nakon što je video svoje ime na društvenim medijima.

Portparolka tužilaštva nije precizirala kakve su njegove veze sa braćom Kuači. BBC prenosi da Murad ima alibi za napad jer je u to vreme bio u školi.

Za drugom dvojicom napadača i dalje se traga, a policija je saopštila da su braća Kuači naoružana i opsasna.

Policija je objavila i fotografije dvojice begunaca, a zamenik gradonačelnika Pariza Patrik Klugman rekao je da su obojica u ranim tridesetim godinama.

Francuski premijer Manual Vals rekao je za Francuski radio da je tokom noći uhapšeno "nekoliko osoba" tokom potrage za napadačima na magazin "Šarli Ebdo". Vals je potvrdio da su dvojica osumnjičenih već bili poznati policiji i da su "bez sumnje" bili praćeni pre napada.

BBC javlja da je jutros došlo do pucnjave u južnom delu Pariza i da su tom prilikom povređene dve osobe, od kojih je je jedan policajac. Jedna osoba je tada uhapšena.

Ovaj slučaj još uvek nije zvanično doveden u vezu s napadom na magazin "Šarli ebdo".

"Figaro" je preneo reči svedoka pucnjave: „Gijoma Tomasa, 19-godišnjeg studenta koji živi u Malakofu, jutros je probudila pucnjava. Njegov stan nalazi se 50 metara od raskršća avenija Pjer Brosolet i bulevara Gabrijela Perija, gde se pucnjava desila.

- Probudila su me tri pucnja. Onda sam čuo da neko viče: "Drži ih!", a onda još jedan rafal.“

Polcija je blokirala ceo kvart i legitimiše sve prolaznike, prenosi "Gardijan".

Inače, sinoć su mediji na zapadu bili preplavljeni kontradiktornim informacijama o sudbini napadača koji su pobegli neposredno nakon što su izvršili stravičan napad na redakciju magazina "Šarli Ebdo".

Američka televizija NBC njuz javila je da je jedan od napadača ubijen u policijskoj akciji, dok su druga dvojica uhapšena, ali uskoro je policija izašla sa sasvim drugačijim informacijama.

"Gardijan" ukazuje da je nejasna situacija što se tiče prirode i značaja policijske akcije u Remsu. Na francuskoj televiziji vide se snimci antiterorističkih jedinica koje su opkolile stan u tom gradu, a neki policajci su viđeni kako napuštaju stambeni blok.

Prethodno je agencija AFP objavila da je u gradu Rems na severoistoku Francuske u toku akcija hapšenja trojice napadača.

Jedan od zvaničnika je rekao da su napadači povezani sa terorističkom mrežom iz Jemena.

Šerif Kuači je 2008. godine osuđen pod optužbama za terorizam, odnosno da je pomagao slanje boraca u Irak, a za to delo je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 18 meseci.

Naredna tri dana zastave u Francuskoj biće spuštene na pola koplja.

Francuski predsednik Fransoa Oland objavio je da će Dan žalosti u Francuskoj biti u znaku sećanja na ubijene u napadu islamista u redakciji satiričnog lista "Šarli ebdo" u Parizu.
"Jedinstvo je naše najbolje oružje. Sloboda će uvek biti jača od varvarstva ", istakao je Oland u televizijskom obraćanju.

Oland je pohvalio "hrabre hroničare" nedeljnika "Šarli Ebdo" i dodao da su "oni svojim uticajem, svojom hrabrošću i svojom nezavisnošću uticali na više generacija Francuza".

U napadu tri maskirana muškarca, naoružana kalašnjikovima, na redakciju “Šarlija Ebdoa” ubijeno je 12 ljudi, a masakr je izvršen zbog karikatura proroka Muhameda.

Kako navodi NBC njuz, dok su ulazili u zgradu nedeljnika, prvo su ubili domara, potom su upali u redakciju dok je u toku bio kolegijum i ubili osmoro novinara, uključujući Stefana Šarbonijea, glavnog urednika, i kolumnistu i ekonomistu Banke Fracuske Bernara Maria. Potom su ubijeni i jedan gost lista i radnik obezbeđenja, a drugog policajca napadači su ubili dok su bežali.

Šarbonije je pre tri godine, posle prethodnog napada na magazin poznat po ismevanju proroka Muhameda, francuskom listu "Mond" izjavio da će radije umreti nego živeti na kolenima.

Posle objavljivanja karikatura proroka Muhameda 2012. godine, Šarbonije je primio mnoštvo pretnji smrću i od tada je bio pod zaštitom policije.
"Mi ćemo u njihovo ime nastaviti da branimo poruku slobode", rekao je Oland.

To je najsmrtonosniji teroristički napad u Francuskoj u poslednjih 40 godina.

Izvor: tanjug, blic