Beograd dobija još tri garaže

Grad Beograd najavio je dalji razvoj sistema javnih garaža u Beogradu. Poslednja javna podzemna garaža izgrađena je pre 10 godina ispod platoa Starog Dvora.

.

Grad Beograd predstavio je nekoliko urbanističkih projekata koji bi u narednom periodu mogao da realizuje privatni kapital. Sa pripremljenim i usvojenim planovima se računa na brzu realizaciju nekoliko ovakvih projekata u javno-privatnom partnerstvu. Još nisu poznati svi detalji modela te saradnje, ali usvojeni projekti su značajan iskorak u tom pogledu i najveća takva inicijativa do sada, piše portal „Beobuild“.

Za sada je planska komisija usvojila tri projekta: podzemne garaže na Studentskom trgu, u Kosovskoj ulici i kod Hrama Svetog Save u Skerlićevoj ulici.

Pored toga, u pripremi je i podzemna garaža kod Đeram pijace.

STUDENTSKI TRG

Pozicija garaže je dugo planiran projekat. Imajući u vidu da je u toj zoni ograničenje parkiranja na ulici samo sat, sa rastućom koncentracijom komercijalno-poslovnih sadržaja, njena neophodnost je nesporna. Ovo je najatraktivnija lokacija od pomenutih i predstavlja poseban izazov pošto se parcela nalazi u okviru kuturnog dobra, pa se samim tim očekuje dosta arheloških intervencija tokom gradnje.

Ceo proces će konstantno biti nadziran od strane arheološke ekipe dok traju radovi na iskopu uz mogućnost zaštitnih arheoloških intervencija kada se za njima ukaže potreba. Sama garaža će se nalaziti ispod trenutne okretnice trola, pa građevinski radovi neće ugrožavati Studentski park.

Po idejnom rešenju ova garaža imaće oko 20 000 kvadrata, na tri ili više nivoa gde je površina osnove nešto ispod 7 000 kvadrata. Dva kolska ulaza u garažu nalaziće se u bočnim ulicama, dok se pešački ulazi nalaze na platou ispred Studenskog parka. Ukupan planiran kapacitet je 756 mesta. Prema najavama u početku bi okretnica trola funkcionisala još neko vreme nakon otvaranja garaže, sa planom da se i ona izmesti a da ovde bude formiran pešački plato.

KOSOVSKA ULICA

Još jedna vrlo važna pozicija u vrlo atraktivnoj stambeno-komercijalnoj zoni. Dalji razvoj sadržaja na tom potezu uslovljen je obezbeđivanjem adekvatnog parking prostora i garaža treba da reši taj problem. Zbog vrlo specifične pozicije u okviru već gusto izgrađenih blokova, ovde je predviđena potpuno automatizovana garaža.

Površina osnove garaže je 2 700 kvadratnih metara, dok bi garaža mogla biti realizovana na tri nivoa sa više od 300 parking mesta.

Auto-lifotvi bi regulisali ulazi I izlaz vozila iz garaže, dok bi se ulazno-izlazna okna nalazila u Kosovskoj i Palmotićevoj. Dve ulazno izlazne rampe bi bile pozicionirane u Kosovskoj, dok bi još jedan izlaz bio dostupan niže u Palmotićevoj. Ograničenje parkiranja na ulici u ovoj zoni je sat.

SKERLIĆEVA ULICA

Nalazi se na vrlo atraktivnoj poziciji uz samu Narodnu biblioteku u Skerlićevoj ulici. U bližem okruženju garaže se nalaze i guste stambene četvrti, Hram Svetog Save, Stomatološki fakultet, Karađorđev park i brojne druge institucije.

Objekat ima osnovu površine od 5 500 kvadrata, sa bruto površinom od 11 000 kvadrata. Bruto površina je podeljena na tri podzemna nivoa i 350 parking mesta. Parkiranje je na ulici ograničeno na dva sata, a planom je predviđeno da se garaži pristupa kroz dve ulazno izlazne rampe u Skerlićevoj ulici.

Radovi na izgradnji objekata trebalo bi da počnu početkom 2016. godine, a prvo bi trebala da krene reazlizacija garaže na Studentskom trgu. Sa obzirom da su usvojeni idejni i urbanistički projekti za predstavljene objekte, izgledno je da se neće dugo čekati na realizaciju.

Vrednost izgradnje sve četri garaže je procenjena je na oko 30 miliona evra, a idejne i urbanističke projekate izradio je “PC Art” iz Beograda.

Više informacija: beobuild