Britanci špijunirali muškom semenom tečnošću

Britanska obaveštajna služba MI6 eksperimentisala je semenom tečnošću kao nevidljivim mastilom za pisanje tajnih pisama.

.

Dnevnik koji pripada starijem članu Tajne obaveštajne službe (MI6) otkriva da je tokom Prvog svetskog rata otkriveno da telesne tečnosti mogu biti efikasne za korišćenje kao nevidljivo mastilo.

U junu 1915. godine, Valter Kirk, zamenik načelnika vojne obaveštajne agencije u glavnom štabu u Francuskoj, napisao je u dnevniku da je Mansfild Kaming, prvi načelnik Tajne obaveštajne službe (Šef) "sprovodio istraživanja za razvoj nevidljivog mastila na Univerzitetu u Londonu".

U oktobru je uneo podatak da je "čuo od Šefa da je semena tečnost najbolje nevidljivo mastilo", koje ne reaguje na glavne metode detekcije. Pored toga, prednost leži i u tome što je uvek spremna, tj. dostupna.

Član osoblja bliskog Šefu, Frenk Stag, rekao je da nikada neće zaboraviti šefovo oduševljenje kada je zamenik jednog dana prijavio da je jedan od članova osoblja otkrio da "semena tečnost ne reaguje na jodnu paru". Stag je naveo da su verovali da je rešen veliki problem.

Međutim, otkriće je dovelo do novih problema, kada je agent koji je napravio otkriće morao da bude premešten u drugo odeljenje zato što je postao predmet zbijanja šala.

Uz to, barem jedan od agenata je morao da bude podsećan da koristi svežu zalihu "mastila", kada su dopisnici počeli da primećuju neobičan miris.

Detalje te zanimljivosti otkrio je profesor Kit Džefri sa Univerziteta Kvins u Belfastu, koji je dobio pristup svim dokumentima MI6 između 1909. i 1949. godine.

Izvor: nacionalna geografija

Pročitajte i:

Top pet urbanih legendi na netu: deca crnih očiju, prokletstvo crvene sobe...