Pacijent sa veštačkim srcem spreman da ustane iz kreveta

Vladimir Petković (47), kome je pre 6 dana ugrađeno veštačko srce, dobro se oporavlja, priča sa osobljem, a u planu je da danas prvi put posle operacije sedne, a već sutra da ustane iz kreveta.

.

Petković kaže da se oseća odlično i da ne može ni da se uporedi period pre i posle operacije.

"Ranije nisam mogao da izađem napolje, imao sam gušenje, loše varenje, nisam mogao u toalet. Sada je neuporedivo bolje, iako je ovo još postoperativni tok", rekao je Petković Tanjugu.

Načelnik odeljenja za transplantaciju srca dr Emilija Nestorović kaže da oporavak pacijenta ide dobrim tokom, da je pacijent stabilan i da danas planiraju da ga podignu u sedeći položaj.

Direktor Kliničkog centra Srbije i vođa transplantacionog tima za srce, Miljko Ristić, kaže da je ugradnjom veštačkog srca zaokružen proces transplantacije, jer se u toj ustanovi sada rade ugradnje pumpi, transplantacije srca i ugradnja veštačkog srca.

Petković već dve godine ima srčanu insuficijenciju, a prema rečima prof. Ristića u poslednjih godinu dana šest puta je bolnički lečen u koronarnim jedinicama.
"Lekovi mu više nisu pomagali, a plašili smo se da li će srce izdržati do ugradnje veštačkog organa", priča Ristić i dodaje da je veštačko srce samo prelazna faza dok se ne pojavi organ.

Izvor: Tanjug