Mihajlović: Novi most kod Mionice do 1. marta

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je porušeni most preko reke Donja Toplica kod Mionice i poručila nadležnima da novi most mora da bude izgrađen najkasnije do 1. marta 2015. godine.

.

Reč je o mostu u selu Donja Toplica koji se nalazi na regionalnom putu Bogovađa-Mionica, koji je uništen tokom majskih poplava.
"Ono što su obaveze države, kao što su regionalni i magistralni putevi, država će uraditi. Ja sam tražila, i po prvi put Javno preduzeće "Putevi Srbije" dalo je jasan plan šta će raditi u 2015. za svaki mesec", rekla je Mihajlovićeva novinarima.

Ona je rekla da lokalna samouprava mora da završi projekat do polovine januara i zatim da se most napravi tokom februara s obzirom da je to važan most koji povezuje nekoliko sela.
"Dala sam obećanje i to ćemo i ispuniti", rekla je Mihajlovićeva.

Odgovarajući na pitanja novinara Mihajlovićeva je kazala da su regionalni putevi prioritetni s obzirom da su neki objekti oštećeni u majskim poplavama još nezavršeni i da će biti završeni početkom 2015.

Govoreći o tom delu Srbije, Mihajlovićeva je istakla da je važna saobraćajna infrastruktura kako bi taj kraj mogao da se poveže sa industrijskim zonama koje će se graditi.

Ona je dodala da će izgradnju mosta u Donjoj Toplici finansirati "Putevi Srbije" u čijoj nadležnosti je taj put, a da će lokalna samouprava finanisirati projekat kao i da je ministarstvo tu da pomogne ako zatreba.

V. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak je kazao da će taj most biti završen do 1. marta i da će to javno preduzeće, kad bude završen projekat, sprovesti javnu nabavku za izbor izvođača radova.

Prema njegovim rečima, izgradnja novog mosta koštaće između 17 i 18 miliona dinara.

Mihajlovićeva je sa Drobnjakom zatim obisla selo Đurđevac u opštini Mionica gde su se meštani sami organizovali da bi bio asfaltiran lokalni put.

Mihajlović je izjavila da Koridor 11, odnosno autoput od Beograda do Čačka, mora da bude završen do početka 2017. godine i da će građani moći do Zlatibora da stignu za nešto više od sat vremena.

Mihajlovićeva je, nakon sastanka sa predstavnicima Moravičkog okruga, novinarima rekla da su u putnoj infrastrukturi Koridor 10 i Koridor 11 dva prioriteta za državu, čiji će završetak doprineti razvoju zemlje.
"Koridor 10 treba da bude završen do 2016. godine, a Koridor 11 od Beograda do Čačka mora biti gotov do početka 2017. godine", poručila je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da se opština Lučani nalazi na trasi Koridora 11, nazivajući ga "žilom kucavicom" za razvoj tog dela Srbije.
"Očekujemo ponudu za koncesiju od dve kineske kompanije za nastavak gradnje Koridora 11, koje treba da dobijemo do kraja januara ili početkom februara", kazala je Mihajlovićeva.

Reč je o deonicama od Beograda do Obrenovca i od Preljine do Požege, koje će, kako je planirano, koncesiono graditi kineski partneri.

Ministarka je sa predstavnicima opština Moravičkog okruga razgovarala o izgradnji Koridora 11.

Država će pomoći u obnovi i izgradnji putne infrastrukture, ali predstavnici opština i gradova treba da naprave prioritete šta je neophodno uraditi u narednoj godini, rekla je Mihajlovioć.
"Do petka ćemo dobiti spisak najvažnijih saobraćajnica koje treba da se rade. Ima ih dosta, ali će država i lokalne samouprave zajedničkim naporima početi njihovu realizaciju", rekla je Mihajlovićeva u Guči.

Mihajlovićeva je u zgradi Načelstva u Guči razgovarala sa lokalnim rukovodstvom o izgradnji autoputa Beograd-Požega, kao i izgradnji i održavanju državnih puteva.

Prema njenim rečima, u putnu infrastrukturu biće uloženo 400 miliona evra i ta sredstva su obezbedile Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka i država Srbija.
"Već sada se prave planovi za 2016. godinu. Država je potpisala i ratifikovala vrlo važan sporazum o 400 miliona evra kojim će se rehabilitovati 1.100 kilometara saobraćajnica u naredne tri godine", kazala je ona.

Mihajlovićeva je podvuka da potrebe, odnosno prioritete moraju znati lokalne samouprave jer, kako je ukazala, to ne može da zna ni ministarka saobraćanja, ni direktor "Puteva Srbije", nego ljudi koji žive u tim opštinama i gradovima.

Putevi su veoma važni za život, oni su žila kucavica i tačno je da imamo mnogo problema, ne samo sa onima koji treba da se poprave, naprave i održavaju, ali će biti bolji, ocenila je ministarka.

Mihajlovićeva je dodala da su oni osnova, ali nisu dovoljni jer se na sastanku sa lokalnim rukovodstvom razgovaralo i o potrebama industrijskih zona.
"Država ima onoliko novca koliko naplati od putarina i koliko daje subvencije za te namene", naglasila je ona.

Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, takođe, smatra da prioritete obnove i izgradnje saobraćajnica i puteva moraju definisati lokalne samouprave.
"Za te namene Lučani će dobiti između 40 i 50 miliona dinara, Ivanjica 50, Čačak oko 100 miliona dinara, a to će zavisiti od veličine gradova i opština", naveo je Drobnjak.

Sastanku u zgradi Načelstva u Guči pored ministarke MIhajlović i Drobnjaka, prisustvovali su i načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović, predsednik Privremenog organa opštine Lučani Miloš Velanac, predsednik opštine Ivanjica Milomir Zorić, direktori lokalnih javnih preduzeća i predstvnici opštine Lučani.

Mihajlović je rekla da će sve opštine u Srbiji morati da budu spremne za izdavanje građevinskih dozvola u skladu sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji, kojim je rok predviđen za to 28 dana.

Ona je najavila da će u narednih deset dana građevinska dozvola biti izdata jednom stranom investitoru koji je, kako je rekla, u prethodnom periodu na nju dugo čekao.
"Ne želim još da otkrivam ime zato što želim da taj investitor sam kaže kroz šta je ranije prolazio, a kroz šta je prošao sad", rekla je Mihajlovic.

Ona je kazala da je već spremna dokumentacija za izdavanje te građevinske dozvole.

Mihajlović je rekla i da je juče izdata prva građevinska dozvola za objekat u okviru "RTB Bor" u skladu sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji, i to za samo pet dana.
"Veoma mi je drago što smo juče izdali prvu građevinsku dozvolu za pet dana, zato što su lokalna samouprava i država uradile svoj deo posla i pokazali da je to moguće", rekla je Mihajlović.

Ministarstvo građevine će odmah posle Nove godine, kako je rekla, održati sastanak sa predstavnicima svih lokalnih samouprava u Srbiji koje moraju da budu spremne i obučene za pripremu dokumentacije i izdavanje građevinskih dozvola u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o planiranju i izgradnji.

Pdsetila je da više ne sme da se ponavlja situacija od ranije, da se dugo čeka na dozvole, i da će one biti izdavane za najviše 28 dana.
Izvor: Tanjug