Tinejdžeri u bolnicama uglavnom zbog droge!

Od ukupnog broja adolecenata koji su prošle nedelje zbrinuti na Odeljenju za starije adolecente Klinike za psihijatrijske bolesti „Laza Lazarević“ čak 60 odsto je imalo poremećaj ličnosti izazvan upotrebom droge.

.

To su nepsihotični adolescenti koji zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance, kaže načelnica Odeljenja za starije adolescente dr Radmila Ristić Dimitrijević.

- U takvom stanju su jako agresivni a posle nekoliko dana, nakon detoksikacije, postaju normalna deca.

Dr Dimitrijević je, nakon okruglog stola "Socijalni radnici- teškoće i izazovi u neposrednom radu sa psihički obolelim osobama", naglasila da su čest razlog zbog koga mladi od 14 do 18 godina završe u „Lazi“ i problemi i zlostavljanja u porodici.

Među povratnicima- onima koji se po nekoliko puta vraćaju na bolničko lečenje, najčešće su deca koja su u ustanovama socijalne zaštite i koja nemaju roditeljsko staranje.

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević" Slavica Đukić Dejanović naglasila je da, kada se napravi analiza pacijenata koji se leče u toj ustanovi, 70 odsto njih je nekoliko puta lečeno u "Lazi".

- Ti pacijenti se stalno instititucionalizuju jer, na žalost, nemaju gde da se vrate.

Dr Đukić Dejanović napomin je da je deinstitucionalizacija neminovnost i most gde se sreću socijalni i zdravstveni radnici.

Psihijatrijski bolesnici, kako kaže, na početku bolesti obično imaju podršku porodice, prijatelja, ako kako vreme prolazi sve je manje onih koji su uz njih.

Direktorka "Laze" je ukazala da komunikacija od bolnice ka zajednici, zahteva mnoge aktivnosti i bolju saradnju zdravstvenih i socijalnih radnika kako bi najveću korist imali pacijenti.

U Klinici Laza Lazarević, samo u urgentnoj psihijatrijskoj službi, godišnje se zbrine oko 10 000 bolesnika, a na bolničkom lečenje od tog broja zadrži se oko 3 500 bolesnika.

Timove koji se brinu o pacijentima, osim lekara i sestara čine i psiholozi, socijalni radnici, defektolozi.

Socijalni radnici iz svih centara socijalne zaštite u Srbiji ukazali su da treba raditi više na uspostavljanju bolje saradnje socijalnih i zdravstvenih radnika i da se dešava da imaju pacijenta koji pokušao da izvrši samoubistvo, a da nijedna psihijatrijska ustanova neće da ga zadrži na bolničkom lečenju.

Poteškoće predstavlja i to, kako su naveli, što se dešava da nakon bolničkog lečenja ne znaju šta sa pacijentom, odnosno da nemaju gde da ga smeste a pacijent mora da napusti bolnicu.

Izvor: tanjug