Moderna topionica za ekološki čistu sredinu

Nova topionica i fabrika sumporne kiseline u RTB Bor promeniće dosadašnju sliku tog rudarskog grada na istoku Srbije, jer će omogućiti veću zaradu i proizvodnju bakra, ali i čistije nebo i vazduh njegovim građanima, rečeno je posle svečanog otvaranja novog postrojenja.

.

Direktor RTB Bor Blagoje Spasoski rekao je Tanjugu da će završetkom ostalih projekata, taj rudarski basen napredovati kako u proizvodnju tako i u ekološkom smislu.
"Garantujem da ćemo Krivelj završiti za šest meseci, Cerovo prva faza i Majdanpek za devet meseci, a Cerovo primarno za godinu i po dana. Garancije za to je i ovaj objekat koji je u maju bio završen svega 33 odsto, pa je do sada učinjeno čudo", rekao je Spasoski.

On je dodao da je modernizacija RTB Bor ujedno značajan ekološki projekat, jer će vazduh iznad Bora "najzad biti čist".
Podsetivši da je pre mesec dana u krugu fabrike zasađeno oko 1.000 sadnica raznog drveća, Spasoski je poručio da će dokaz čistog vazduha biti voće koje će to drveće rađati.
"Kada se u junu ili julu potpuno tehnološki uhodamo, rušićemo stare objekte i sa braunfild investicije preći u grinfild investiciju, kao da je skroz novo postrojenje, a između objekata biće zeleni parkovi", obećao je Spasoski.

On je dodao i da će na proleće u Boru biti održan festival cveća što će, kako je naveo, biti prvi festival takve vrste u jednom rudarskom gradu.

Direktor projekta topionice i fabrike sumporne kiseline Dragan Marinković istakao je da je taj projekat izuzetno značajan ne samo za Bor, već za celu Srbiju, jer su njegovim završetkom stvoreni uslovi za efikasniju proizvodnju bakra i za bolju ekološku situaciju u tom region.
"Cilj projekta bio je da se obezbede stabilni kapaciteti za preradu koncentrata bakra, ali i da proizvodnja bude u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije", objasnio je Marinković.

Izgradnja topinice i fabrike sumporne kiseline, istakao je on, bio je veoma složen jer je paralelno s projektovanjem objekata trajala i njihova izgradnja, ali i rad postojećih pogona.
"Danas je završena izgradnja topionice, sledi funkcionalno ispitivanje na hladno, a zatim zagrevanje", rekao je Marinković
Tanjugu i dodao da kada prođu sve provere, počinje proizvodnja u, kako se nada, što kraćem roku.
"Trudićemo se da taj rok od tri do šest meseci, skratimo što je više moguće, jer nam je interes da proizvodnja počne što pre”, poručio je Marinković.

S konstatacijom da će nova topionica i fabrika sumporne kiseline imati pozitivne efekte na proizvodnju bakra i ekološku situaciju, saglasio se u izjavi Tanjugu i Etijen Kaban, potpredsednik kompanije SNC Lavalin koja je bila glavni izvođač radova.

On je podsetio da je vrednost projekta oko 250 miliona evra i istakao da je to najveći industrijski projekat u Srbiji.
"Na početku projekta, 2011. godine, imali smo male poteškoće, ali je na kraju sve prošlo dobro i zato danas imamo modernizovanu fabriku, kao i vedro i čisto nebo iznad Bora", rekao je Kaban.

Rudar i predsednik Sindikata rudara Srbije Ljubiša Miljković ushićeno je ocenio da će današnji dan biti urezan u "sve ploče" RTB Bora, jer je taj grad konačno, kako kaže, dobio čisto nebo.
"Današnjim danom RTB Bor pokazuje da je velika kompanija, ne samo kao prerađivač bakra i veliki izvoznik, već se pokazuje i kakvom snagom Srbija ide napred", rekao je Miljković Tanjugu.

Prema njegovim rečima, Bor je uložio mnogo novca u Srbiju i nekadašnju SFRJ, ali danas je Srbija, kako je zaključio, "vratila sav novac u Bor".

Izvor: Tanjug