2014. je bila godina žena!

„Godina za nama bila je godina žena“, piše Gardijan. Tokom 2014. svet se bavio maltretiranjem žena na ulicama (dobacivanjem), davao velike feminističke izjave, vodio i dobijao borbe na unapređenju prava žena. Britanski list sastavio je listu "markera" koji su probijeni tokom 2014.

.

Malala Jusafzai dobitnica je Nobelove nagrade za mir i sa 17 najmlađa je dobitnica te nagrade ikad.

Otmica 300 devojaka iz škole u Nigeriji udružila je svet u protestu. U samoj Nigeriji, od 30. aprila aktivisti se svakog dana okupljaju u znak protesta zbog otmice devojaka. Mnogobrojne poznate ličnosti su se preko društvenih mreža i haštega #BringBackOut Girls uključile u kampanju.

Proteste u SAD zbog ubistva nenaoružanih crnaca, a pre svih „Marš miliona“ u Njujorku organizovale su mlade žene - Umara Eliot i Šinejd Nikols.

Bijonse je stajala ispred ogromnog znaka "feministkinja" na dodeli video muzičkih nagrada VMA i tako inspirisala mnoge.

Ema Votson je održala inspirativan govor u UN posle koga su mediji gotovo svaku poznatu žensku osobu ove godine ispitivali o njenom stavu o feminizmu.

Iranska matematičarka Marjam Mirzahani postala je prva žena dobitnik Fildsove medalje za matematiku, profesorka i naučnica Monika Grejdi slavila je sa ostatkom Rozeta misije sletanje Filea na kometu, 10 godina posel lansiranja.

U Nigeriji, doktorka Stela Amejo Adadevoh zaustavila je sa svojim timom širenje ebole po zemlji samo da bi umrla od virusa.

U septembru, Indija je postala Mangalajan satelit u Marsovu orbitu i tako postala četvrta zemlja kojoj je to uspelo. Fotografija kojom je uhvaćeno slavlje u kontrolnoj sobi obišla je svet munjevitom brzinom - na njoj, u prvom planu stoji šest žena u živopisnim sarijima kako se smeju i grle.

Televizija je ponudila čitavu plejadu ženskih likova, naročito britanska. Od Megi Džilenhal u "The Honurable Woman" do Olivije Popu.

"Preko bare" Šonda Rajms dominirala je američkom televizijom. Zvezda serije "Crno više nije u modi" Lavren Koks postala je prva transrodna zvezda nominovana za Emija i koja se pojavila na naslovnoj strani "Tajma".

Na filmu, Nikol Perlman je ušla u istoriju kao koscenarista filma "Čuvari galaksije" koji je jedan od filmova sa najvećom zaradom ikad. Ona je u istoriju ušla kao prva žena scenarista nekog Marvelovog filma.

Izvor: tanjug