NIS zapošljava i podržava povratak mladih u Srbiju

Naftna industrija Srbije (NIS) i Ministarstvo omladine i sporta potpisali su danas memorandum o saradnji, koji će omogućiti da 50 mladih dobije posao u kompaniji NIS, kao i da se mladi obrazovani ljudi koji su otišli iz zemlje, vrate da žive i rade u Srbiji.

.

Memorandum su potpisali ministar Vanja Udovičić i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

"Cilj je da vratimo nabolje u Srbiju", rekao je Kravčenko i dodao da bez obzira na ekonomsku krizu, NIS svuda štedi, osim na ulaganjima i podršci mladim talenatima.

On je najavio da će za NIS to i ubuduće biti jedan od prioriteta i da će ta kompanija nastaviti sledećih nekoliko godina da ulaže nekoliko miliona evra u podršku mladih stručnjaka i talenata.

Ministarstvo omladine i sporta i NIS uspostavili su uspešan model saradnje kroz projekat zapošljavanja mladih u deficitarnim oblastima tržišta rada, tako da će 50 mladih ljudi, koji uspešno prođu obuku za zanimanja neophodna NIS-u, dobiti posao u toj kompaniji, saopšteno je iz tog ministarstva.

Ovaj pilot-projekat, koji je počeo 1. decembra, obuhvata obuku za 20 zavarivača i 30 tornjaša, a kako se dodaje, u Zrenjaninu, gde se obuka održava, odziv zainteresovanih je bio jako veliki, što upućuje na potencijal za nastavak saradnje i naredne godine.

Kravčenko je naglasio da sporazum sa Ministarstvom omladine i sporta, za NIS znači strategiju ulaganja u mlade i napomenuo da NIS ima tri smera podrške mladim stručnjacima.

Jedan smer je podrška Fondu za mlade talente, preko koga je u toj kompaniji već angažovano 50 mladih ljudi, drugi smer je saradnje sa srednjom Srednjom tehničkom školom u Zrenjaninu, u kojoj se školuju univerzalni, ali i stručnjaci potrebni za rad u NIS-u, naveo je Kravčenko.

Treći, i novi smer saradnje NIS-a i resornog ministarstva je zajednički program za podršku mladih talenata van Srbije, u okviru koga je u saradnji sa ruskim fondom za mlade talente već poslato 20 mladih stručnjaka iz NIS-a na usavršavanje u Rusiju, a sada se saradnja proširuje i sa evropskim univerzitetima, naveo je Kravčenko.

Ministar Udovičić je ukazao da je danas potpisani memorandum velika stvar za mlade i to ministarstvo, i da se tako šalje poruku mladima da itekako postoji bolja budućnost za njih u Srbiji.

Ovo je prvi ozbiljan memorandum za podršku mladima, rekao je Udovičić i dodao da se nada da će i druge kompanije u Srbiji, po ugledu na NIS, podržati mlade.

To je posebno važno jer dve trećine mladih u Srbiji nema posao, istakao je on i podsetio da je jedan od glavnijih ciljeva ove Vlade smanjenje nezaposlenosti, zbog čega će iz budžeta za sledeću godinu biti opredeljen značajan iznos za podršku start ap programa za mlade.

Zahvalivši NIS-u koji je prepoznao značaj ulaganja u mlade, Udovičić je naglasio da će to ministarstvo poboljšati saradnju sa NIS-om, ne samo kroz podšsku Fondu za mlade talente, već će biti napravljen projekat, koji će vratiti mlade u Srbiju.

Udovičić je izrazio očekivanje da će i ostale kompanije u Srbiji doprineti tome da se mladi koji studiraju u inostranstvu vrate u zemlju.

Izvor: Tanjug