Zorani Mihajlović uručeno priznanje "Reformator godine"

Ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović danas je uručeno priznanje "Reformator 2014." koji dodeljuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

.

Mihajlovićeva je po uručenju nagrade rekla da je jutros u 10 sati dodeljena prva građevinska dozvola, završena u roku od pet dana i dodala da je to dokaz da je moguće efikasno sprovođenje zakona, kao i pokretanje svih učesnika u tom procesu da rade na najbolji mogući način.

"Prva dozvola je data RTB Boru i kompletna dokumentacija je sakupljena u lokalnoj smaoupravi, a budući da je u pitanju veliki projekat, Ministarstvo građevinarstva je izdalo dozvolu bez ijednog jedinog papira koji nedostaje", istakla je ona.

Postoje još, kako je navela, tri dozvole koje se pripremaju i koje će biti izdate, gledano u rokovima, za oko 15 dana.

U pitanju je, istakla je, jedan strani investitor i najavila da će sačekati sledeću nedelju da tu dozvolu potpiše.

Ona je istakla da će do kraja 2015. biti uvedene elektronske građevinske dozvole, da će do marta biti pravno rešeno pitanje konverzije, kao i da će do kraja 2015. biti završena potpuna reforma katastra.

Ministarka Mihajlović je priznanje "Reformator 2014. godine" zaslužila unapređenjem regulatornog okvira u oblasti građevinskih dozvola, s obzirom na to da je postupak izgradnje u Srbiji godinama bio najveća tačka spoticanja za privredu i nije bilo smelosti da se promeni dosadašnja praksa, navedeno je obrazloženju nagrade.

Takođe se ističe i da je izmenama zakona o planiranju i izgradnji prosečno vreme dobijanja dozvola za gradnju skaraćeno sa dosadašnjih 264 na najviše 100 dana i stvoreni su uslovi za otvaranje velikog broja gradilišta u Srbiji.

Kao jedan od razloga nagrade navedeno je i to što je ministarstvo otvorilo javnu raspravu koja je trajala puna četiri meseca, a u koju su bili uključeni svi relevantni sagovornici i što je paralelno sa radom na zakonu, pokrenuta i izrada podzakonskih akata, što je presedan u novijoj istoriji Srbije, jer se sa njihovim donošenjem kasni i po 1.000 dana.

Nagradu "Reformator godine" dobio je i pokrajinski sekretar Branislav Bugarski, jer je u 2014. godini podržao lokalne samouprave da unaprede kapacitete za pružanje usluga građanima i privredi, razvijaju kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i ažuriraju streteške i poslovne planove.

Bugarski je novinarima rekao da su lokalne samouprave pokazale da imaju kapacitet da moderno funkcionišu i snagu da urade svoje strategije razvoja.
"Pokazali smo i da imamo ljude koji umeju da upravljaju lokalnim ekonomskim razvojem", istakao je on i dodao da je to veoma važno da bi lokalne samouprave bile u stanju da se spreme za evropske fondove koji će Srbiji biti na raspolaganju u periodu 2014-2020.godine.

Izvor: Tanjug