Vulin: Iduće godine štednja, rezultati 2016.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas sa će iduća 2015. godina biti veoma teška i da će to biti godina štednje, a da će pravi rezutati i kvaliteti sprovedenih mera biti vidljivi u 2016. godini.

.

Vulin je na konferenciji "Ekonomist: Svet u 2015", rekao da se moramo nositi sa izazovima, a da će cilj Ministarstva biti novo zapošljavanje i dalji pad nezaposlenosti.

On je rekao da je Ministarstvo rada učestvovalo u svim merama štednje i da je uštedelo oko 1,8 milijardi dinara i to na platama i penzijama, ali da nijedan jedini dinar nije ušteđen na ime socijalnih davanja. Ministar je ponovio da se ta davanja u narednoj godini neće smanjivati i da je to odluka vlade.
"Očekujem da će doći do pada nezaposlenosti i da će brojka od 17,6 odsto i dalje padati", rekao je Vulin.

On je precizirao da je najviše onih koji su iz sive zone prešli u legalne tokove, odnosno onih koji su nešto radili, a koje sistem nije prepoznavao, a takvih je 14.464 . Vulin je naveo da su inspektori rada za šest meseci ove godine imali 18 odsto više terenskih pregleda u odnosu na celu prošlu godinu.

Što se tiče novih zapošljavanja, Vulin je rekao da će ove godine Nacionalna služba za zapošljavanje imati povećan budžet na raspolaganju, od 2,8 milijardi dinara, a još 500 miliona dinara poredviđeno je za obuke i uvođenje u sistem rada osoba sa invaliditetom.

Ove godine za nova zapošljavanja bilo je predviđeno 1,8 milijardi dinara, a zahvaljujućiu povećanju sredstava za nova zapošljavanja očekuje se da će tim sredstvima biti obuhvaćeno ukupno 130.000 osoba. "U vremenu štednje, prepozanli smo gde bi trebalo povećavati sredstva, a to je za nova zapošljavanja" rekao je Vulin.

On je rekao da će iduće godine na raposlaganju biti različite subvencije za nova zapošljavanja, kao i za zapošljavanje mladih, ali i za samozapošlavanje.

Ministar se osvrnuo i na mere koje će biti preduzete u narednom periodu, ističući da kada se reši problem preduzeća u restrukturiranju i kada se isplate otpremnine iduće godine biće primetno da nismo uplatili 708 miliona evra, što smo radili svih ovih godina za održavanje preduzeća u restrukturiranju.

Vulin je istakao da je veoma značajno što se neće povećavati nijedan porez, već će se samo efikasnije naplatiti ono što sada postoji.

On je rekao da će Ministarstvo rada iduće godine nastaviti zakonodavnu aktivnost i da će nastaviti rad na izmenama više zakona među kojima Zakon o socijalnoj zaštiti, izmenana porodičnih zakona, ali i donošenje novog Zakona o PIO, kao i zakona o socijalnom preduzetništvu, boračkoj zaštiti, bezbedosti na radu.

Vuliin je rekao da su to zakoni, koji su decenijama čekali da budu na dnevnom redu, što se izmena tiče.

Prema negovim rečima, biće nastavljen rad na formiranju socijalnih karti, jer je to projekat koji će promeniti Srbiju, odnosno njenu državnu administraciju, budući da je cilj da uredi funkcionisanje državnih registara.

Izvor: Tanjug