Vakcinacija je najbezbednija mera za prevenciju bolesti

Vakcinacija je najefikasnija i najbezbednija mera preventivne zaštite od infekcija i zaraznih bolesti i zato bi sistemskom imunizacijom u Srbiji trebalo da bude obuhvaćeno minimum 95 odsto dece u Srbiji, poručili su stručnjaci od kojih neki tvrde da nevakcinisanje ugrožava kolektivni imunitet.

.

Državni skeretar Ministarstva zdravlja Frenc Vicko je istakao da imunizaciju treba sprovoditi bez obzira na demografske, socijalne i ekonomske razlike, "u skladu sa uzrasom i sa posebnim akcenatom na osetljive i marginalizovane grupe".

On je, učestvujući na skupu "Vakcinacija dece u Srbiji", rekao da je sprovođenje sistemske imunizacije u našoj zemlji usklađeno sa ciljevima Svetske zdravstvene organizacije, ali da je sve česhe odbijanje roditelja vakcinišu decu.

Istog mišljenja je i šefica Odeljenja za nadzor nad vakcinama preventabilnim bolestima i imunizaciju Instituta za javno zdravlje Srbije Goranka Lončarević koja kaže da su brojna istraživanja pokazala da ne postoji razlog za zbrinutost roditelja zbog prisustva žive i nekih aditiva u vakcini, kao i da je davanje više vakcina istovremeno bezbedno.

Istakla je i da MMR vakcina ne izaziva autizam.

"To je mera koja je među najbezbednijim savremenim medicinskim intervencijama i daleko je bezbednije primiti vakcinu nego rizikovati mogućnost nastanka infekcije, komplikacija, bolesti i neretko smrtnih ishoda", navela je.

Lončarević smatra da je neophodno da se svako dete vakciniše kako bi se postigao visok stepen kolektivnog imuniteta, ali da se u Srbiji svake godine beleži pet do deset odsto nevakcinisane dece čime se taj kolektivni imunitet ugrožava.

Predsednik Udruženja Roditelj Dragana Soćanin dodala je da je do porasta broja nevakcinisane dece u Srbiji dovelo sve češće informisanje roditelja preko medija, a ne kod pedijatra.

"Roditelje je lako uplašiti, pa zato pedijatar treba da im posveti veću pažnju i objasni zašto je važna vakcinacija deteta ako nemamo zarazne bolesti",podvukla je ona.

Prema rečima načelnika Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Predraga Kona lekari treba da daju sve potrebne informacije roditeljima o značaju vakcinacije jer se, kako je naveo, preko 93 odsto njih prvo informiše preko medija, koji su uglavnom protiv vakcinacije.

On je rekao da je ukidanje obavezne imunizacije i davanje izuzeća kod pojedinih vakcina rezultiralo odustajanjem javnosti od vakcinisanja.

"Kad roditelj shvati da može da ima izuzeće onda on misli da ta vakcina nije toliko bitna", poručio je Kon.

Direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Ilić istakao je da, prema procenama SZO, svake godine oko 32.000 dece umire u Evropskom regionu od vakcina preventabilnih bolesti, oko 630.000 njih ne primi prvu dozu vakcine protiv malih boginja godisnje, a vunerabilne populacije postoje u svim zemljama.

"Imunizacija je rezultat kolektive odgovornosti. Moramo stalno apelovati da je neophodno učiniti sve da svi mi i i članovi naših porodica budemo pravovremeno i potpuno vakcinisani", poručio je on.

Ilić je dodao da je imunizacija osnovno pravo svakog deteta i najisplativija zdravstvena mera, koja svake godine spašava vise od 3 miliona života u svetu.

"Imunizacija ima žnačajan ekonomski impakt jer preventira smrtne ishode i komplikacije pružajući korist kako pojedincu, tako i društvu u celini zbog čega ulaganje u imunizaciju predstavlja ulaganje u budućnost", podvkao je Ilić.

Učesnici okruglog stola, koji je organizovao Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batit" i Udruženje "Roditelj", podsetili su prisutne da je dosadašnja primena strategije imunizacije u Srbiji iskorenila velike boginje, dečiju paralizu, difeteriju, a očekuje se i da će tokom 2015. godine zemlje Evropskog regiona eliminisati male boginje.

Izvor: Tanjug