Vučić: Kina za građane Srbije - iskreni prijatelj

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je na početku bilateralnog susreta sa kineskim premijerom Li Kećijangom da građani Srbije doživljavaju Kinu kao iskrenog prijatelja i da Kina može da računa na Srbiju.

.

"Kina može da računa na Srbiju kao na pouzdanog i odgovornog prijatelja, kakav je Kina uvek bila Srbiji", poručio je Vučić.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što može da ugosti jednog od najmoćnijih lidera sveta.
"Mi smo jedna mala zemlja, po svojoj veličini, ali ne i po ljudima, koji je nastanjuju, i koji osećaju Kinu kao iskrenog prijatelja", rekao je Vučić.

Kako je naglasio, Srbija podržava politiku jedne Kine.
"Toj politici smo dosledni i nećemo je menjati", istakao je srpski premijer.

Prema njegovim rečima, Srbija smatra da postoji veliki prostor za unapređenje bilateralne saradnje.
"Imamo politički veoma dobre odnose, očekujemo da unapredimo ekonomske odnose, da razmena bude neuporedivo veća i da ojačamo razvoj instrastrukre, kao I da zainteresujemo i privučemo što veći broj kineskih privrednika koji bi dfošli da investiraju u Srbiju jer odavde posluje tržište od gotovo milijardu ljudi sa kojima imamo slobodnu trgovinsku razmenu", rekao je Vučić.

To bi, kako je istakao, bila idealna prilika za kineske privrednike da ulaže u Srbiju i da zarade što je moguće više.

Kako je rekao, radi s eo tržištu cele EU, Rusije, Belorusije, Kazahstana i Turske.
"Sve sto u regionu možete da zamislite, mi sa njima imamo slobodnu razmenu", rekao je Vučić.

Ukazavši da su na sastanku svi ministri u vladi, Vučić je rekao da je time Vlada Srbije želela da pokaže kineskoj delegaciji koliko je poseta značajna i koliko Srbija poštuje Kinu.

Premijer Kine Li Kećijang ocenio je da je prijateljstvo dve zemlje sve čvršće i da Peking insistira na produbljivanju uzajamno korisne ekonomske saradnje.

Li je čestitao Srbiji na uspešnoj organizaciji Trećeg samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

On je ukazao da su proteklih godina ostvareni zapaženi rezultati u realizaciji brojnih projekata.

Takođe je podvukao da se dve zemlje politički podržavaju po pitanju ključnih interesa, dodajući da Kina poštuje put razvoja koji je zemlja izabrala.

Konstatujući razliku u veličini i broju stanovništva dve države Li je podvukao da je princip spoljne politike Kine da svaku zemlju uvažava i tretira kao jednaku, jer svaka zemlja ima svoju specfičnu prednost i kulturu, pristup kojim želi da doprinese zajedničkom razvoju ljudske civilizacije.

Li je naveo da je prvi put u Sbriji, i podsetio da je jedan kineski premijer poslednji put zvanično posetio Beograd pre 28 godina.

Li je naglasio da između dve zemlje postoji tradicionalno prijateljstvo, naročito poslednjih nekoliko godina, zasnovano na međusobnom poštovanju i uvažavanju.

Izvor: Tanjug