Dogovor o kolektivnom ugovoru za prosvetare

Sindikat obrazovanja i ministarstvo prosvete postigli su dogovor o posebnom kolektivnom ugovoru, što je bio jedan od važnijih zahteva prosvetara, zbog kojeg su štrajkovali.

.

Ministar prosvete Srđan Verbić je, pozdravljajući dogovor, istakao da je Vlada Srbije u potpunosti saglasna da je ovakva situacija, u kojoj oni koji nam obrazuju i vaspitavaju decu zarađuju manje od republičkog proseka, u najmanju ruku neodrživa i veoma loša za našu budućnost.

Posebni kolektivni ugovor biće potpisan po pristizanju mišljenja relevantnih vladinih institucija, što je uobičajena procedura, a Verbić je podsetio da prosvetni radnici nisu imali povećanje plate još od 2008. godine, kao što je to bio slučaj sa većinom drugih profesija od opšteg značaja, iako je zaposlenima u prosveti obećavano povećanje koeficijenta.

"U ovakvoj situaciji svi u Vladi Republike Srbije trudimo se da što pre pomognemo prosveti, da omogućimo da sistem profunkcioniše", rekao je ministar Verbić u saopštenju nakon postizanja dogovora sa sindikatima i ukazao na težak položaj prosvetnih radnika.

Ministar je dodao da je najbolji način da se to uradi kroz uspostavljanje platnih grupa i platnih razreda, jer će se samo njihovim pažljivim uvođenjem trajno popraviti položaj nastavnika i učiniti da on bude pravedniji i realniji naspram obaveza i značaja koji prosvetni radnici imaju za društvo.

Izrada novog kolektivnog ugovora bio je jedan od važnijih zahteva sindikata prosvetnih radnika koji su u zakonskom štrajku, a u saopštenju Ministarstva prosvete ne navodi se da li su sindikati, nakon dogovora, odustali od jednodnevne obustave rada najavljene za 22. decembar.

Izvor: Tanjug